Štěpán Křeček: Maloobchodníci si mnou ruce. Lidé více utrácejí

05.06.2018 13:58

„Díky vyšším mzdám lidé více utrácejí a maloobchodníkům rostou tržby. Stále populárnější je luxusní zboží, které dříve bylo hůře dostupné. Lidé přestávají hledět pouze na cenu a začínají více zohledňovat kvalitu,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Maloobchodníci si mnou ruce. Lidé více utrácejí
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu se maloobchodu v letošním roce mimořádně daří. Dubnové tržby v maloobchodě po očištění se meziročně zvýšily o 5,0 procenta a navázaly na skvělé výsledky z prvního čtvrtletí, kdy tržby stouply o 6,2 procenta. Meziroční růst byl ovlivněn především nepotravinářským zbožím a pohonnými hmotami. Tržby v klíčovém odvětví motorových vozidel po očištění však meziročně klesly o 3,5 procenta.

Obchodníkům se zvyšují tržby díky prodejům přes internet či zásilkové služby. Jednou z příčin rostoucích tržeb jsou zvyšující se ceny, což je patrné hlavně u léků a potravin. Lidé rovněž více kupují luxusní zboží, které je cenově hůře dostupné. Na trhu však existují prodejny, kde ceny klesají. Jedná se hlavně o obchody s počítači a oblečením.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…