Štěpán Křeček: Montovny přestávají být konkurenceschopné. Ve stavebnictví chybějí nové projekty

06.08.2018 12:17

„V českém průmyslu dochází k rychlému růstu průměrné mzdy, která ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 8,4 procenta na 34 510 korun. Rychlý růst mezd vytlačuje z trhu výroby s nízkou přidanou hodnotou, které se stěhují na východ Evropy,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Montovny přestávají být konkurenceschopné. Ve stavebnictví chybějí nové projekty
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Průmyslová produkce ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 3,4 procenta. Pozitivní zprávou je růst tržeb z průmyslové činnosti, které se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšily o 2,2 procenta. Rovněž pozitivní je růst nových zakázek, které ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostly o 5,1 procenta. Díky rostoucí hodnotě nových zakázek lze odhadovat, že se českému průmyslu bude dařit i v dalším čtvrtletí.

„Stavebnictví dlouhodobě zatěžuje složitá administrativa kolem vydávání stavebních povolení. Rovněž si lze všimnout nedostatku nových projektů v rámci velkých měst v České republice. Do budoucna lze proto předpokládat pomalý růst nabídky na realitním trhu, což bude udržovat vysokou cenovou hladinu,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Ve druhém čtvrtletí došlo k meziročnímu růstu stavební produkce o 8,1 procenta. Stavební podniky ve druhém čtvrtletí uzavřely 17 152 stavebních zakázek o celkové hodnotě 67,5 miliardy korun, což představuje meziroční růst o 25,9 procenta. Ve druhém čtvrtletí však stavební úřady vydaly jen 21 664 stavebních povolení, což představuje meziroční pokles o 1,2 procenta. Do budoucna proto hrozí, že ve stavebnictví nebude vznikat dostatek nových projektů a produkce se zaměří na zásobu dosud neprovedených stavebních prací, které dosahují celkové hodnoty 167,6 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…