Štěpán Křeček: Nafta i benzín podraží

22.03.2018 12:08

Komentář k vývoji cen pohonných hmot.

Štěpán Křeček: Nafta i benzín podraží
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

V uplynulém týdnu došlo k poklesu cen pohonných hmot a řidiči mohli tankovat na čerpacích stanicích nejvýhodněji od listopadu loňského roku. K dalšímu poklesu cen však již docházet nebude. Na světových trzích se výrazně zdražila cena pohonných hmot, což je ještě umocněno oslabením koruny vůči dolaru. Výsledkem bude postupné zdražování benzínu i nafty v České republice. Řidičům proto doporučujeme, aby si natankovali plnou nádrž. V dalších několika týdnech budou tankovat za vyšší ceny než dnes.

Cena ropy Brent se postupně přibližuje ke své rezistenční hranici 70 dolarů za barel. Předpokládáme, že poblíž této hranice se cena ropy zastaví a již nebude dále stoupat. K výraznému růstu cen dochází po oznámení, že kartel OPEC v únoru dodržel své limity těžby na 138 %, což je nejvíce od platnosti nové dohody z ledna 2017. Na základě dodržování limitů těžby dochází ke snižování přebytků ropy na trzích, ty se tak začínají blížit svým pětiletým průměrům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.