Štěpán Křeček: Nezaměstnanost klesla na 2,2 procenta

02.05.2018 11:56

„V zemědělství a stavebnictví hrozí akutní nedostatek zaměstnanců. Fyzicky náročné a hůře placené práce již nelákají ani cizince. Ti se raději nechávají zaměstnávat v celoročních provozech, kde mají jistotu práce i v zimním období,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Nezaměstnanost klesla na 2,2 procenta
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Obecná míra nezaměstnanosti, kterou zveřejňuje Český statistický úřad, dosáhla v březnu hodnoty 2,2 procenta. Na trhu práce je extrémní nedostatek volné pracovní síly, což negativně ovlivní zahajování sezónních prací. Největší problémy lze očekávat v zemědělství a stavebnictví, kde jsou zaměstnáváni nekvalifikovaní pracovníci z ciziny. Tento rok však bude i těchto pracovníků nedostatek.

„Pozitivní stránkou nízké nezaměstnanosti je výrazně lepší hospodaření veřejných rozpočtů. Naopak jako negativní aspekt nízké nezaměstnanosti lze označit rostoucí mzdové náklady firem, které snižují konkurenceschopnost České republiky na světových trzích,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Nízká nezaměstnanost navyšuje příjmy státního rozpočtu prostřednictvím rostoucího výběru daní z příjmů a odvodů na sociální zabezpečení. Díky nízké nezaměstnanosti též klesají výdaje státního rozpočtu na některé typy sociálních dávek. Celkově nízká nezaměstnanost výrazně zlepšuje hospodaření veřejných rozpočtů.

Do budoucna by situace na trhu práce v kombinaci s rostoucí cenou ropy mohly navyšovat inflaci. To by nejvíce dolehlo na zaměstnance, kterým nebyly navýšeny mzdy. Ohroženi by byly i další skupiny obyvatel jako jsou důchodci či lidé na rodičovské dovolené. V případě negativního vývoje však může zasáhnout Česká národní banka, která prostřednictvím zvyšování úrokových sazeb dokáže inflaci krotit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…