Štěpán Křeček: Platební bilance potvrzuje zpomalení růstu zahraničního obchodu

13.04.2018 12:03

„Nové údaje z platební bilance potvrzují, že tempo růstu zahraničního obchodu klesá. Vlivem silné koruny dochází ke zhoršování bilance běžného účtu. Již dříve jsme podobný trend mohli pozorovat u průmyslové produkce. Stále více ukazatelů nám tak říká, že tempo růstu naší ekonomiky začne zpomalovat,“ upozorňuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Platební bilance potvrzuje zpomalení růstu zahraničního obchodu
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Dnes Česká národní banka zveřejnila nové údaje o platební bilanci. Z prvních dvou měsíců letošního roku je patrné, že oproti loňskému roku klesl přebytek běžného účtu ze 64,0 miliard korun na 59,9 miliard korun. Tato situace je způsobena posilující korunou, která navyšuje množství dováženého zboží. Celková hodnota vývozu sice narůstá, ale oproti dovozu roste podstatně nižším tempem. Údaje z platební bilance tak potvrzují již dříve publikovaná data Českého statistického úřadu o zhoršujícím se vývoji zahraničního obchodu a průmyslové výroby.

„I v roce 2018 dochází k odlivu kapitálu z České republiky do zahraničí. Situace je nejhorší u přímých investic, které za leden a únor dosáhly záporné hodnoty -60,6 miliard korun. Chybějící kapitál zpomaluje růst tuzemské ekonomiky a v konečném důsledku vede k nízké úrovni mezd v porovnání se západní Evropou,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

V roce 2018 přetrvává negativní trend odtékání kapitálu z tuzemské ekonomiky do zahraničí. Po prvních dvou měsících dosahují přímé investice záporné hodnoty -60,6 miliard korun. Ve stejném období minulého roku to přitom bylo -32,7 miliard korun. Stále se nedaří navyšovat opětovné investice zisků do české ekonomiky. Od začátku roku nám jen kvůli tomuto problému odteklo -16,5 miliard korun. Chybějící kapitál zpomaluje růst české ekonomiky a v konečném důsledku vede k nízké úrovni mezd v porovnání se západní Evropou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …