Štěpán Křeček: Počet úmrtí se téměř vrátil na předpandemickou úroveň

13.06.2022 11:28 | Komentář

„V prvním čtvrtletí letošního roku došlo k meziročnímu poklesu počtu zemřelých o 14 956 lidí. Díky tomu se postupně vracíme k předpandemickým hodnotám. Bohužel i přes výrazný pokles počtu zemřelých stále platí, že v naší zemi umírá více lidí, než se narodí dětí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Počet úmrtí se téměř vrátil na předpandemickou úroveň
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Na konci prvního čtvrtletí letošního roku měla Česká republika 10 519 913 obyvatel. To bylo o 3 206 více než na začátku letošního roku. Přirozený přírůstek obyvatelstva, tedy rozdíl mezi živě narozenými a zemřelými, byl však záporný a dosahoval výše 7 632 lidí. Růstu počtu obyvatel naše země dosáhla díly přistěhovalým lidem, kterých bylo více než vystěhovalých o 10 838.

Ve výše zmíněných údajích nejsou zahrnuty osoby, kterým byla udělena dočasná ochrana v souvislosti s válkou na Ukrajině. Těch na konci prvního čtvrtletí letošního roku bylo dle údajů Cizineckého informačního systému přibližně 250 000.

V prvním čtvrtletí letošního roku se narodilo 24 232 dětí, což bylo o 3 531 méně než ve stejném období před rokem. Počet zemřelých v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně klesl o 14 956 na 31 864 lidí. Pozitivní zprávou je, že zemřelo pouze 59 dětí ve věku do jednoho roku, což naši zemi řadí mezi světovou špičku v eliminaci úmrtnosti po porodech.

První čtvrtletí letošního roku rovněž přineslo meziroční nárůst počtu sňatků. Celkem se jich uskutečnilo 4 242. Populární termín svateb byl nezvykle v únoru. Způsobil to magicky vypadající datumu 22. 2. 2022. Únor většinou svatebčany neláká. Výjimkou z minulosti byl například termín 2. 2. 2002.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…