Štěpán Křeček: Putinova inflace zasáhla českou ekonomiku

11.04.2022 16:25 | Komentář

„Putinova inflace je sociálně necitlivá, protože vede ke zdražování nezbytných energetických a zemědělských komodit. Náklady na život v České republice prudce stoupají a lidem se snižuje kupní síla úspor. Současný vývoj v ekonomice bohužel bude doprovázen snižováním životní úrovně lidí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Putinova inflace zasáhla českou ekonomiku
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v březnu na úroveň 12,7 procenta, což bylo o 1,6 procentního bodu více než v únoru. Naši ekonomiku zasáhly další silné inflační tlaky kvůli válce na Ukrajině. K pandemické inflaci se tak přidává Putinova inflace, která se projevuje především růstem cen komodit.

Ceny pohonných hmot zdražily o 50,6 procenta. Cena elektřiny se zvýšila o 24,7 procenta a cena zemního plynu o 37,7 procenta. Rovněž došlo k růstu cen tuhých paliv o 19,9 procenta. Kromě energetických komodit narůstají i ceny zemědělských komodit. To se projevuje například zdražením mouky o 30,3 procenta či brambor o 21,4 procenta.

Do budoucna lze očekávat, že budou narůstat ceny nájmů, protože uprchlíci z Ukrajiny si po nalezení práce budou hledat nájemní bydlení, aby nadále nemuseli žít v provizoriu tělocvičen a dalších nevyhovujících míst. To může být doprovázeno zvýšenou poptávkou po nábytku či výrobcích na údržbu a opravy bytu. Rovněž může docházet ke zvýšeným nákupům elektroniky a vybavení pro domácnost. V neposlední řadě může narůstat zájem o nákupy oblečení a obuvi, protože mnozí Ukrajinci uprchli jen s minimem zavazadel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…