Štěpán Křeček: Růst ceny elektřiny je v České republice čtvrtý nejvyšší v rámci EU

27.11.2019 7:36

České domácnosti platí za elektrickou energii méně, než je obvyklé v Evropské unii. Tempo růstu ceny elektřiny na tuzemském trhu však patří mezi nejvyšší.

Štěpán Křeček: Růst ceny elektřiny je v České republice čtvrtý nejvyšší v rámci EU
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

V případě, že Energetický regulační úřad bude navyšovat regulované složky ceny elektřiny, hrozí, že si české domácnosti budou muset sáhnout hlouběji do kapsy i v příštích letech.

Česká republika patří mezi země Evropské unie, kde došlo k nejvyššímu růstu ceny elektřiny pro domácnosti. Podle údajů Eurostatu české domácnosti platily v prvním pololetí letošního roku 0,1748 eura za kilowatthodinu elektrické energie, což bylo o 12,0 procenta více než v prvním pololetí loňského roku. Ještě rychleji rostla cena elektřiny v Nizozemsku, na Kypru a v Litvě.

V některých zemích Evropské unie došlo k poklesu ceny elektřiny. Například dánským domácnostem se v prvním pololetí 2019 cena elektřiny meziročně snížila o 4,3 procenta. K podobnému vývoji došlo i v Portugalsku a v sousedním Polsku.

Nejlevnější elektřinu měly domácnosti v Bulharsku, kde cena v prvním pololetí letošního roku dosáhla úrovně 0,0997 eura za kilowatthodinu. Jen mírně dražší elektřinu měly maďarské domácnosti, které zaplatily za kilowatthodinu 0,1120 eura. Naopak nejdražší cenu elektřiny měly domácnosti v Německu. Naši západní sousedé za kilowatthodinu zaplatily 0,3088 eura.

Průměrná cena elektřiny v celé Evropské unii se mezi prvním pololetím 2018 a 2019 zvýšila z 0,2066 na 0,2159 eura za kilowatthodinu. České domácnosti i po prudkém nárůstu ceny elektřiny platily méně, než bylo obvyklé. Daně a odvody v Evropské unii tvořily 37 procent z koncové ceny elektrické energie.

Ing. Štěpán Křeček, MBA
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.