Štěpán Křeček: Šance na spuštění velkého bitcoinového ETF se zvyšuje

12.12.2017 19:38

V neděli jedna z největších amerických komoditních a derivátových burz spustila obchodování s termínovými kontrakty (futures) na bitcoin.

Štěpán Křeček: Šance na spuštění velkého bitcoinového ETF se zvyšuje
Foto: archiv Štěpána Křečka
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

„Zprovoznění obchodování termínových kontraktů na bitcoin by mělo postupně vést k nižším výkyvům ceny bitcoinu a zatraktivnit ho pro další zájemce. Kryptoměny ale zůstávají největší spekulací, nikoli investicí, posledních několika staletí,“ říká hlavní analytik BH Securities Martin Vlček

„Start obchodování s futures na bitcoiny zvyšuje šance, že dojde ke schválení prvního oficiálního burzovně obchodovaného fondu (ETF) na některé z hlavních amerických burz,“ dodává hlavní analytik BH Securities Martin Vlček

V neděli jedna z největších amerických komoditních a derivátových burz spustila obchodování s termínovými kontrakty (futures) na bitcoin. Futures jsou založeny na ceně bitcoinu a na jedné konkrétní bitcoinové burze – Gemini Exchange, kterou vlastní a provozuje dvojice bratrů Cameron and Tyler Winklevossových. Ti vsadili na bitcoin již před několika lety a snaží se prosadit schválení bitcoinového ETFka, které by se obchodovalo na hlavní burze.

Obchodování futures je vhodné pouze pro některé profesionální investory. Jeden futures kontrakt reprezentuje 1 bitcoin. Aktuální hodnota 1 futures kontraktu je tedy cca 18 tisíc dolarů, tedy cca 400 tisíc Kč. Burza CBOE vyžaduje po klientech hotovostní zálohu (tzv. margin) ve výši 30 % kontraktu. To ale samo o sobě neznamená, že by investoři měli tuto páku využit.

Burza CBOE nastavila tzv. circuit breaker, tedy automatické přerušení obchodování u tohoto kontraktu následovně: Při pohybu o 10 % je obchodování zastaveno na 2 minuty. Při pohybu o 20 % na 5 minut.

Burza zatím vypsala kontrakty se dnem vypořádání 1. ledna, 1. února a 1. března 2018. Všechny kontrakty budou vypořádány v hotovosti, tedy majitel futures, který kontrakt drží až do expirace, nedostane "fyzické" bitcoiny, ale pouze dolarovou hodnotu, za kterou se 1 bitcoin obchodoval v době vypořádání obchodu.

Druhá velká burza CME plánuje vypsat futures kontrakty nadcházející neděli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …