Štěpán Křeček: Spotřebitelské ceny vzrostly o 2,5 procenta. Zvyšují se hlavně náklady na bydlení

14.02.2019 8:39

Meziroční míra inflace v lednu vzrostla na 2,5 procenta. Zrychlení růstu spotřebitelských cen nastalo především v oddíle bydlení, kde ceny nájemného vzrostly o 3,8 procenta, stejně jako ceny tepla a teplé vody.

Štěpán Křeček: Spotřebitelské ceny vzrostly o 2,5 procenta. Zvyšují se hlavně náklady na bydlení
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Ještě vyšší nárůst zaznamenala cena elektřiny, která vzrostla o 8,2 procenta. Všechny zmíněné položky lze označit jako nezbytné součásti rodinných rozpočtů, které výrazným způsobem ovlivňují výdaje domácností.

„Mezi lidmi vznikají velké rozdíly, přičemž pomyslnou dělící čáru tvoří vlastnictví k nemovitostem. Lidé, kteří bydlí ve svém, výrazně zbohatli na růstu cen nemovitostí. Naopak lidé, kteří nemají vlastní nemovitost, přichází o část svých příjmů kvůli rostoucím cenám nájemného,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Česká ekonomika je dlouhodobě nízkoinflační. Toto nastavení vyhovuje držitelům finančních prostředků, kterým se úspory znehodnocují jen mírně. Vysoká cenová stabilita naopak nevyhovuje dlužníkům, kterým nízká inflace příliš nesnižuje reálnou hodnotu úvěrů.

Vzhledem k relativně nízkému zadlužení veřejných rozpočtů lze nízkou hladinu inflace považovat za vyhovující pro Českou republiku. Nízká inflace slouží jako stabilizační nástroj tuzemského hospodářství a zvyšuje předvídatelnost vývoje ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…