Štěpán Křeček: Tržby za prodej oděvů a obuvi vzrostly o 283,5 procenta

13.01.2022 18:08 | Komentář

„Lidé mají chuť utrácet úspory z koronavirové krize. Neodrazuje je ani vysoká inflace. Výsledkem jsou obří nárůsty tržeb obchodníků,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Tržby za prodej oděvů a obuvi vzrostly o 283,5 procenta
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

V listopadu 2021 došlo k meziročnímu zvýšení maloobchodních tržeb očištěných o kalendářní vlivy o 11,7 procenta. Raketový růst tržeb o 20,8 procenta byl zaznamenán u nepotravinářského zboží. U pohonných hmot se tržby zvýšily o 7,4 procenta. Naopak u potravin tržby klesly o 0,4 procenta.

V listopadu 2020 byla v naší zemi velice špatná epidemiologická situace. To vytvořilo nízkou srovnávací základu pro listopad 2021, což vedlo k doslova ohromujícím výsledkům u tržeb některých obchodníků. Například tržby za prodej oděvů a obuvi vzrostly o astronomických 283,5 procenta.

Dařilo se i dalším specializovaným prodejnám. Tržby za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci vzrostly o 47,9 procenta. Hojně se prodávaly i výrobky pro domácnost, u kterých vzrostly tržby o 32,9 procenta. Skvělé výsledky ohlásily i prodejny s kosmetickými výrobky či farmaceutickým zbožím.

Významné problémy jsou evidovány v rámci prodeje a oprav motorových vozidel. Data očištěná o kalendářní vlivy zaznamenala meziroční propad o 1,5 procenta. Kvůli nedostatku některých komponent se nedaří dokončovat nová vozidla, což má negativní vliv na prodeje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …