Štěpán Křeček: Zájem o hypotéky prudce klesl. Lidem se nelíbí rostoucí úrokové sazby a vysoká cena nemovitostí

20.02.2019 11:07

V prvním měsíci letošního roku lidé uzavřeli 4764 hypotečních úvěrů, což je nejméně za posledních pět let. Přestože průměrná výše hypoték kvůli rostoucím cenám nemovitostí narůstá, celkový objem hypotečních úvěrů uzavřených v lednu 2019 dosahoval výše 10,93 miliardy korun, což je nejméně od února 2014.

Štěpán Křeček: Zájem o hypotéky prudce klesl. Lidem se nelíbí rostoucí úrokové sazby a vysoká cena nemovitostí
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Slabá čísla z hypotečního trhu jsou zapříčiněna rostoucími úrokovými sazbami, které prodražují splácení hypoték a tím odrazují nové klienty. Hypotečnímu trhu nepomáhají ani zprávy o zpomalování české ekonomiky. Přestože se makroekonomická data zhoršují, ceny nemovitostí zůstávají na velmi vysokých úrovních nebo dokonce rostou. Lidé proto odkládají nákup nemovitostí na pozdější dobu a čekají, až se ekonomická situace zlepší nebo se sníží ceny nemovitostí.

„Lidé z větších měst musí vynakládat zhruba tři průměrné mzdy, aby si mohli pořídit jeden metr čtvereční v novém bytě. Vysoké ceny nemovitostí jsou navíc umocňovány rostoucími úrokovými sazbami na hypotékách. Mnozí lidé proto o nákup nemovitostí ztratili zájem a vyčkávají na výhodnější podmínky,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech v lednu dosáhla úrovně 3,00 procenta. Oproti prosinci loňského roku byl zaznamenán růst o devět bazických bodů. Růst úrokových sazeb na hypotékách stále reaguje na rychlé zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou v průběhu roku 2018.

„Rozdíly v nabídkách hypotečních úvěrů jsou mezi jednotlivými finančními institucemi veliké a úrokové sazby se mohou výrazně lišit. U průměrné výše hypotéky na dvacet let se přitom růst úrokové sazby o jeden procentní bod projeví zvýšením měsíční splátky o více než tisíc korun,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

V letošním roce by centrální banka měla zvyšovat úrokové sazby v ekonomice maximálně dvakrát, co by mělo vést k postupnému zpomalování růstu úrokových sazeb na hypotékách. Finanční instituce se navíc budou předhánět v akčních nabídkách, aby na prudce klesajícím trhu s hypotékami neztratily příliš velký podíl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …