Štěpán Steiger: Peníze a pohodlí

03.12.2014 12:28

Čtenáři, jenž se možná pozastaví nejenom nad výší honoráře bývalé ministryně zahraničí USA Hillary Clintonové, nýbrž zvlášť nad dlouhou listinou jejích „požadavků“, musím předem říci svůj důvod, proč vůbec tuto „zprávu“ sepisuji. Obojí se mi také zdálo trochu bizarní (honorář je i na americké poměry nezrovna nízký), zejména ovšem považuji uváděné skutečnosti za pozoruhodnou charakteristiku těch, kdož patří do skupiny dnes už proslulého „1%“ ve srovnání se zbytkem společnosti, tedy ostatními „99%“. A teď k věci samotné.

Štěpán Steiger: Peníze a pohodlí
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

Reportér deníku The Washington Post mohl s odvoláním na zákon o svobodě informací nahlédnout do údajů, co stojí vystoupení Hillary Clintonové na univerzitní půdě. Je to 300 000 dolarů, zřejmě „zvláštní univerzitní sazba“. Tuto odpověď totiž dostala UCLA – Kalifornská univerzita v Los Angeles, když se dotázala, zda by mohla mít nějakou slevu. Výše požadované sumy vedení univerzity zřejmě neodradila, objednala si na 5. března letošního roku přednášku Hillary Clintonové v rámci cyklu nazvaného Přednášky pro myšlenkové vůdcovství, pojmenované po pionýru vzdělávací technologie Bernardu Luskinovi.

Honorář však zdaleka nebylo všecko, co si přednášející vyžádala. Vedení se například rozhodlo udělit jí medaili, nicméně její štáb – důkaz, jak důkladně se snaží naplánovat její veřejná vystoupení – požádal, aby medaile nebyla zavěšována na krk, nýbrž předána ve vhodné krabičce. Seznam dalších požadavků obsahoval tyto položky:

·         Na řečnickém stupínku budou plátky citronu, voda o pokojové teplotě, karafa vlažné popř. studené vody, pohárek kávy s podnosem

·         počítač, myš, tiskárna a skener

·         navoněná mýdlová pěna    

·         židle se dvěma dlouhými čtverhrannými polštáři a dvě rezervní podušky pro případ, že by bývalá ministryně „ptřebovala dodatečnou oporu zad“

·         teleprompter a „2 – 3 přetáčivé monitory“

·         zvláštní řečnický stupínek (ten, který byl původně nabídnut, její spolupracovníci odmítli)

·         káva

·         čaj

·         šumivý nápoj o pokojové teplotě

·         dietní zázvorové pivo

·         plátky syrového ovoce

·         nakrájené ovoce

·         informační materiál musí být schválen

·         zvukový záznam je povolen „pro archivní účely“ a pouze dvouminutové video smí být přehráno pro YouTube

·         skupinová fotografie musí být připravena tak, aby exministryně nečekala „než se ti lidé seřadí“, neboť Hillary Clintonová „nerada postává a čeká na lidi“.

Mluvčí bývalé ministryně odmítl požadavky komentovat.

Napadá mě mimochodem, aniž bych chtěl srovnávat, do jakých podrobností jde hradní protokol české hlavy státu při jeho veřejných vystoupeních.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: literarky.parlamentnilisty.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …