Svatopluk Otava: Řízných pár facek USA v přímém přenosu ČT

28.09.2018 18:32

Kdo vydržel, dočkal se. Nejen stupidní patolízalská vystoupení k americkému pojetí „kolektivní bezpečnosti“ planety, jak předvedli francouzský prezident Macron a jeho polský protějšek Duda, byly k poslechu a vidění v přímém přenosu ze zasedání Rady bezpečnosti OSN. Také kritická slova zazněla, byť docela umírněná, ze strany třeba představitelů Ruska nebo Číny. Ovšem, když dostal slovo bolívijský prezident Morales, konečně to stálo za to.

Svatopluk Otava: Řízných pár facek USA v přímém přenosu ČT
Foto: archiv Svatopluka Otavy
Popisek: Svatopluk Otava

Panika na „kavkách“?

Že se Amerika ráda sama plácá po ramenou, je všeobecně známý fakt. Že jakékoli „zásluhy“ na současném stavu celoplanetárního neválčení připisuje jen sobě a pologramotným panáčkům v roli prezidentů, to si odvodí i inkluzí dosud nepostižený osmák základní školy. Že za problémy Země, států a jednotlivců může Rusko (a konečně už i Čína), to se na nás valí z mainstreamu všech druhů s Českou televizí v čele.

Tak to tedy musela být docela panika na Kavčích horách, když Juan Evo Morales, několikanásobně transparentně zvolený prezident Bolívie, začal hovořit. A nezaúkolovaný překladatel poctivě překládal.

Indiánský prezident kmene Aymar si věru nebral servítky. Sám s celoživotní zkušeností s nadnárodním kapitálem, dobře orientovaný ve staleté praxi loupení USA v jeho zemi (třebaže krytých obvyklými „výhodnými“ smlouvami), předestřel celému světu i nám (České televizi za to dík), jak to u nás na planetě chodí.

Bylo to prostě tak a tak, mandát - nemandát

Morales v klidu zrekapituloval dění na Zemi za několik posledních let. Uvedl, jak USA bez jakéhokoli důkazu o vlastnictví chemických zbraní, napadly Írák. Tehdy, dle jeho názoru, došlo k etablizaci Islámského státu. Řekl, že za rozpadem Libye, rovněž stojí USA, svým bombardováním území suverénního státu, bez mandátu OSN a za jednoznačným účelem podnítit chaos. Přidal, jak USA bez jakéhokoli mandátu porušují celistvost Sýrie Dobře doložil, jak dlouhodobě také a jen v zájmu svých finančních skupin, postupují Američané v Jižní Americe.

Poděkoval Rusku, poděkoval Číně za dodržování mezinárodního práva v jakýchkoli událostech mezinárodního rozměru. Učinil i jistou úlitbu všemu, co uvedl. To tehdy, kdy poděkoval Francii, Angli za totéž, co Rusku a Číně.

A tak – nemusí mít pravdu ve všem. Nemusí vědět, že ohledně Libye šlo ze strany Francouzů i Angličanů jen o běžnou imperiální nechuť neplatit za vypůjčené, protože „nositelé civilizace“ dluhy neplatí. Proto také tyto evropské „mocnosti“ vyžebraly zákrok proti Libyi. Ale – indiánský prezident řekl, co řekl a takového „migranta“ by bylo lze uvítat v ČR s otevřenou náručí.

Holywood je Holywood, život je život

Pravda je, že Moralesův projev Trump ustál s tzv. stone face. Ono to totiž ani nijak jinak nešlo. Poněvadž Trump ví, kde žije, ví, že rozvrat a šílenost současného pojetí „liberalismu“ po něm žádá, aby byl „americký“, nekompromisní“.

Asi to není blázen. Asi ví, že jeho informací prostá komunita občanů potřebuje cosi, jako Holywood. Tak jim to dává s přemrštěnou mírou, aby ukolébal své idiotské válkychtíče. A doufá, že se tak nestane.

Morales zase ví, že lid ho bude volit do nekonečna. Vyhnal americké korporace znárodněním, dosáhl dostupnost vzdělání pro svůj multikulturní národ, všichni mají možnost nechat se ošetřit, či být nemocní, mají jej prostě rádi. Trump možná toto ví. Snad tedy Bolívie nebude další Sýrií…

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…