Svaz důchodců ČR ostře proti elektronickým receptům

04.12.2017 13:30

Svaz důchodců ČR, který zastupuje více než 24 tisíc registrovaných členů, a je nejstarším seniorským spolkem v ČR, žádá důrazně vládu ČR, aby urychleně začala řešit problém povinných elektronických receptů, která od nového roku výrazně ohrozí přístup seniorů k lékům.

Svaz důchodců ČR ostře proti elektronickým receptům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dryml

ákonná norma platná povinně od 1.ledna 2018 může významně ztížit dostupnost a kvalitu zdravotní péče zejména pro velkou část seniorů, což v důsledku znamená ohrožení pro přístup k lékům pro velkou část pacientů,zejména však seniorů,kteří nejsou předzásobeni léky pro případný předpokládaný chaos v předepisování léků podle nařízení SÚKLU a MZd.

Nedomyšlená zákonná norma, která na rozdíl od jiných států nedává lékařům možnost volby předepsání  receptu  v papírové formě, by v zájmu zejména seniorů měla být pozastavena a urychleně změněna tak, jak je zvykem ve většině  zemí EU.

Stejný názor jako Svaz důchodců zastává i Česká lékařská komora, lékárnická komora i Svaz praktických lékařů, kde upozorňují i na hrozící zavírání praxí, obzvláště na venkově s dopadem především pro seniory.

Ministerstvo zdravotnictví i SÚKL za více než 300 milionů prosazují nedokonalou a nepřipravenou normu, kde dokonce podle informací Svazu důchodců jsou některé  používané části e-receptu ministerstva chráněny firemním patentem, a hrozí zde  nepříjemný finanční soudní spor státu se soukromou firmou.

Negativní dopady nedomyšleného zákona  již půjdou na účet nové vlády.

MUDr.Vladimír Dryml
prezident Svazu důchodců ČR-Senioři ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.