Svaz pekařů: Co chléb, to originál. Ročně ho každý sní na čtyřicet kilogramů

17.10.2016 16:20 | Zprávy

Světový den chleba je každoročně připomínán 16. října jako svátek základní lidské potraviny a oslava pekařské profese. Symbolicky v Břevnovském klášteře, odkud je z roku 993 první zmínka o výrobě chleba v Praze, proběhla konference k oslavě Světového dne chleba v České republice. Zúčastnil se jí ministr zemědělství M. Jurečka, jež ve své zdravici zmínil formy podpory kvalitních tuzemských potravin.

Svaz pekařů: Co chléb, to originál. Ročně ho každý sní na čtyřicet kilogramů
Foto: archiv
Popisek: Pekař sází chleba do pece

V České republice dnes vyrábí chléb přes 700 klasických pekáren, každý den vyprodukují okolo 1 milionu kusů – co chléb to originál. Spotřeba chleba se po dlouholetém poklesu ustálila na hodnotě 40 kg na osobu a rok, ročně za chléb utratí průměrný Čech necelých 1.000,- Kč. Nabídka chlebového sortimentu je v Česku jedna z nejlepších v Evropě. Zákazníci u nás mají z čeho vybírat - pekaři to v Břevnově dokázali vytvořením rekordu      102 ks nejrůznějších druhů chleba na jednom místě. Rekord zaregistrovala Agentura Dobrý den.

Český pekařský trh je jeden z nejvyspělejších v Evropě

Český pekařský trh je v současnosti dle nabídky sortimentu jeden z nejvyspělejších v Evropě. „Zákazník si dnes může skutečně vybrat,“ uvádí předseda Svazu pekařů Jaromír Dřízal a doplňuje: „Nabídka chlebového sortimentu je velmi bohatá, co se týče množství druhů, surovinového složení, originálních tvarů a hmotností a regionálních specialit. Za uplynulé čtvrtstoletí se také výrazně zvýšila hygiena výroby a distribuce chleba.“

Díky servisu pekařů, kteří zaváží čerstvý chléb i 3x denně, je v obchodech dostupný po sedm dnů v týdnu; balený a krájený chléb, či chleby o menších hmotnostech usnadňují jeho větší hospodárnost i praktičtější konzumaci. Řemeslná pekařství a firemní prodejní speciálky pak oživují a doplňují širokou nabídku na trhu. Zákazníci rovněž čím dál více vyhledávají v regálech obchodů a v Pekařstvích své „chlebové favority" od lokálních výrobců. Kvalitní český chléb patří mezi „rodinné stříbro" naší gastronomické tradice. Jeho hodnotu ocení každý, kdo na delší dobu vycestuje do zahraničí.

Chléb je u nás levný

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

JUDr. Jindřich Rajchl byl položen dotaz

Popírání genocidy

Chápu vás dobře, že vy byste chcete zrušit zákon, který za trestný čin považuje popírání genocidy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Dufek: Stavební rallye pokračuje, narozdíl od té bytové

15:57 Petr Dufek: Stavební rallye pokračuje, narozdíl od té bytové

I v září rostlo stavebnictví dvouciferným tempem. Hodnocení je podobné jako v předchozích měsíců.