Svetozár Plesník: Astana se stává největším finančním centrem v regionu

15.05.2018 12:00

V letošním létě se v Republice Kazachstán uskuteční oficiální prezentace Mezinárodního finančního centra "Astana" (IFAC). Centrum ve skutečnosti funguje již od 1. ledna a dosahuje určité úspěchy. Tento projekt se jevil ze začátku jako utopický, ale stal se skutečným a nyní není pochyb o tom, že se Astana může stát novým Hongkongem nebo Londýnem.

Svetozár Plesník: Astana se stává největším finančním centrem v regionu
Foto: Svetozár Plesník
Popisek: Kazachstán

Na začátek si musíme objasnit, co je IFAC. Analogicky s ostatními společnostmi, které jsou koncentrované v reprezentaci světově proslulých společností, bank a specializovaných finančních institucí, prostřednictvím kterých probíhá obrovský tok mezinárodních transakcí s cennými papíry a zlata, je  IFAC  platforma, která je vhodná pro to, aby do ní každá společnost umístila své akcie a investoři měli možnost zvolit si příslušné  investiční nástroje. Kazachstán, jako organizátor takové prezentace, přijímá investice, technologie, bonusy z finančních operací a hlavně  prezentuje zcela nový obraz kvality.

Abychom pochopili, jak velký je rozsah  IFACu, uvedu   jen pár příkladů. Strategičtí partneři a akcionáři finančního centra v Astaně se již stali autoritami ve sféře  finančního světa na burze cenných papírů  „Nasdaq“ a specializují   se  na transakce  high-tech společností v jedné z největších světových investiční bank „Goldman Sachs“. Jako jedna z prvních společností se zaregistrovala  Development Bank of China - největší na světě svého druhu. Každý zájemce, který má zájem  zúčastnit se  uvedených projektů  si  musí uvědomit, že musí splnit přísně stanovené požadavky a kritéria.  Kazašskému finančnímu  centru je zřejmé, jak velkou zodpovědnost má v uvedené oblasti.

Tři výše uvedené organizace jsou jen malou částí seznamu, které využívají finančních služeb  IFACu. Do konce roku 2018 plánuje finanční centrum „Astana“,  že se zaregistruje  asi 100 společností, v roce 2019 se v souladu s plánem zaregistruje cca  250 společností a do konce roku  2020 se počítá  s registrací asi  500 společností.   IFAC by se měl stát finančním centrem pro země střední Asie, Zakavkazských republik, EHP (Evropského hospodářského prostoru), států Středního východu, území západní Číny, Mongolska a Evropy.  Všichni by měli pochopit, že Republika Kazachstán bere realizaci projektu  IFACu velice vážně -  finanční centrum je součástí velké strategie pro diverzifikaci ekonomiky  Kazachstánu.

Myšlenka pro vznik IFACu vznikla v době první vlny krize, kdy docházelo k zpomalení světového hospodářského růstu a poklesu ceny ropy. Kazachstán chápal, že potřebuje nějakým způsobem stabilizovat své hospodářství před novými otřesy. Jeden z  hlavních důvodů byl -  přilákat zahraniční kapitál,  založení  IFACu se jevilo  jako  nejvhodnější varianta pro všechny.

Pro Kazachstán to není projekt udržení „image“ – tzv. krásné fasády, je to směr národní politiky, strategický plán na posílení stability ekonomiky a zlepšení životních podmínek lidí.Umíte si představit, jaké hodnoty jsou v sázce? Proto se státní instituce republiky velmi důkladně připravili na založení finančního centra „Astana“.  Partneři to samozřejmě chápou a vznik finančního centra je toho důkazem. Velký zájem o  IFAC  projevili ruské společnosti, které jsou připraveny působit jako rezidenti  a investovat tady  svůj kapitál, i když  obdobné finanční centrum  působí v Moskvě. Rusové věří víc Astaně. A to je hlavní ukazatel kvality.

To, co přitahuje ruské a další partnery v Astaně je velice snadné pochopit. V Kazachstánu jsou všechny procedury, které se týkají aktivit investorů, co možná nejvíce zjednodušené. Příprava dokumentů, registrace - to vše dělají zástupci Kazachstánu na místě. Zároveň komunikují s potenciálními partnery v jejich vlastním jazyce: všechny daňové a celní postupy jsou přeloženy do angličtiny. Investorům v Kazachstánu je poskytován preferenční daňový režim a nezávislý finanční soud, který funguje na základě anglického práva. Uvedené postupy se uskutečňují  v samostatných finančních centrech. Ve IFACu působí  nejlepší z nich a finanční centrum je připraveno ukázat ty nejlepší výsledky.

Myslím si, že Kazachstán byl politicky stabilizován. Je stabilní i v krizové ekonomice, existuje adekvátní způsob jednání s partnery a vládne tradiční pohostinnost. Kazachstán bude schopen výrazně zvýšit svůj investiční potenciál a vyvinout pro celou zemi zcela nový směr činnosti. Jak bylo propočteno, kumulativní účinek od  vytvoření IFAC až do roku 2028 by mohl překročit 40 miliard dolarů.

Je zřejmé, že projekt není ještě plně realizován a stanovené ukazatele dosud nebyly dosaženy. Myslím si, že o úspěchu Kazachstánu není pochyb. Přinejmenším proto, že v Kazachstánu již existuje jeden velice úspěšně realizovaný projekt, který také zpočátku vyvolal bouři kritiky, skepticismu a nedorozumění – vybudování nového hlavního města země - Astany. Myšlenka převedení všeho od „známého, pohodlného, teplého“ z  Almaty do klimaticky těžkého  a málo známého  prostředí Astany – tento projekt byl poprvé vnímán jako vtip.

Následně všichni řešili, že pokud město bude stát, tak nejdřív za 40-50 let. Letos  Astana oslavuje 20. výročí svého založení. A řekněte mi, zda je někde  v civilizovaném světe  místo, kde  o tomto městě nikdo neslyšel?  Astana - platforma pro mírové rozhovory o  Sýrii, které byli  objektivně úspěšnější, než v Ženevě. Astana - místo konání mezinárodní výstavy EXPO-2017.  Astana - město, kde se konal  první  OIC summit v oblasti vědy a technologie.  Astana – uskutečnil se zde  první summit OBSE v roce 1999  a můžeme pokračovat ….. Faktem zůstává, že v hlavním městě Astaně se konala high-tech megapolis, která přilákala pozornost  celého světa.  Tak proč by se Astana  nemohla   stát  finančním centrem  Eurasie?

JUDr. Svetozár Plesník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…