Svetozár Plesník: Předčasné parlamentní volby v Kazachstánu znají své vítěze

23.03.2016 13:03

Předčasné Parlamentní volby v Kazachstánu se uskutečnily dne 20. března 2016 na základě iniciativy poslanců Mažilisu – dolní komory Parlamentu Kazachstánu, kteří požádali prezidenta republiky o předčasné volby. Prezident rozpustil dne 20. ledna 2016 dolní parlamentní komoru. O 107 mandátů se ucházelo celkem 6 politických stran a na kandidátkách bylo zapsáno celkem 234 kandidátů. Volební místnosti se otevřely v 07:00 a byly uzavřeny přesně ve 20:00 hod. MČ.

Svetozár Plesník: Předčasné parlamentní volby v Kazachstánu znají své vítěze
Foto: Svetozár Plesník
Popisek: Volby v Kazachstánu znají své vítěze.

Parlamentní volby vyhrála Národní demokratická strana „Nur Otan“ a obdržela  82,15% hlasů, druhá Demokratická strana Kazachstánu „Ak Žol“, obdržela celkem  7,18% hlasů. Třetí v pořadí se umístila Komunistická strana Republiky Kazachstán se ziskem 7,17% hlasů. Do parlamentu vstupují tři politické subjekty které získaly víc něž 7%, hlasů voličů, co je minimální  hranice, jak stanový zákon.

Kazašská sociálnědemokratická strana "Auyl  - Venkov“ získala 2% hlasů, Celonárodní sociálně-demokratická  strana (OSDS) 1,18% hlasu, politická strana Birlik získala 0,29% hlasů.

Předsedou Ústřední volební komise  byl pro letošní parlamentní volby vylosován Turgankulov  Kuandyk, který dne 21. března 2016 v 11:05 MČ, oficiálně  informoval o výsledcích voleb.

Kazachstán má z hlediska správního členění 14 oblastí a 2 městské obvody (Astana, Almata). Počet obyvatel Kazachstánu je přes 17 milionů.  Volilo se v 9 840 volebních okrscích (včetně 65 volebních místnostech na  velvyslanectvích  v zahraničí).

Etnická struktura společnosti podle národního sčítání lidu v roce 2009:  Kazaši  - 63,07%, Rusové - 23,7%, Uzbekové - 2,85%, Ukrajinci - 2,08%, Ujguři  - 1,4%, Tataři - 1,28%, Němci - 1,11%, ostatní - 4,51%.

Ústřední volební  komise  Kazachstánu  spočítala, že sloučený volební proces  poslanců do Mažilisu a zastupitelů všech úrovní budou stát republikový rozpočet osm miliard tengů.

Pokud se jedná  o volební fondy, byly  letošní předčasné volby ekonomičtější, neboť peníze, které vložily kandidující subjekty - strany i kandidáti do zastupitelstev do ústřední volební komise, budou ležet na depozitu a vrátí se těm, kteří překročily sedmiprocentní klauzuli a budou zvoleni. Peníze neúspěšných subjektů se posunou do republikového rozpočtu.

Ústřední volební komise.

Průběh voleb byl po celý den poklidný, parlamentních voleb se zúčastnilo 7 564 281 miliónu voličů. V průběhu voleb nedošlo k žádným incidentům ani provokacím. Volební kampaň byla aktivní, intenzivní, strany přinesly  zajímavé programy. Cílem voleb bylo, aby se do Mažilisu dostalo více politických stran, aby reprezentovaly, pokud možno, všechny vrstvy obyvatelstva.

K 9. březnu 2016 bylo u Ústřední volební komise akreditováno 345 pozorovatelů ze tří misí mezinárodních organizací (OBSE, SNS a SCO) a dvou mezinárodních organizací (Organizace islámské spolupráce a Parlamentní Shromáždění tureckojazyčných zemí) a dalších deseti zahraničních států

Ministerstvo zahraničních věcí Republiky Kazachstán akreditovalo od 3. března 2016 116 zástupců zahraničních médií z 28 států světa.

O průběhu voleb velice pochvalně informovali na press briefingu zástupci pozorovatelů z USA Daniel Alan Witt, Richard William Weitz a Vladimír Socor. Prezentovali demokratičnost voleb a ekonomické reformy země.

Konečné  výsledky voleb poslanců do Maslichatů (zastupitelstev) všech úrovní, budou známe na základě protokolů ústřední volební komise a územních volebních komisí nejpozději do 26. března 2016.

Pozorovatelé z České republiky Ladislav Šincl a Petr Bratský.

Za Českou republiku se předčasných voleb v Kazachstánu  zúčastnila pětičlenná delegace Parlamentu ČR - jako zástupci  PA OBSE ve složení: vedoucí stálé delegace Ivana Dobešová, poslanec Parlamentu České republice (strana ANO), zástupce vedoucího  stálé delegace  Petr Bratský, senátor Senátu Parlamentu ČR (Občanská demokratická strana – ODS),  Zuzka Bebarová-Rujbrová, poslanec Parlamentu České republice (Komunistická strana Čech a Moravy - KSČM), Ladislav Šincl, poslanec dolní komory Parlamentu (Česká sociálně-demokratická strana – ČSSD), Jan Horník, senátor Senátu Parlamentu ČR (strany "TOP 09").

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…