Tamara Korešová: ODS na rozcestí – do prava a po modré

10.12.2013 10:21

Jsme národ průměru. Konstatování Petra Šimůnka v editorialu Forbesu. Ten text mi pořád leží v hlavě. Přemýšlím o tom, jestli je spravedlivé tak generalizovat, nenajdeme snad příklady inspirativních úspěšných lidí, kteří naší zemi ženou kupředu? Najdeme, ALE! V něčem má šéfredaktor časopisu o businessu pravdu. Náš potenciál je mnohem, mnohem větší a v tom je ten problém.

Tamara Korešová: ODS na rozcestí – do prava a po modré
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Ke článku mne vlastně inspiroval sobotní projev Prof. Petra Fialy. Pokud jste jej ještě neviděli, doporučuji shlédnout. Meritum projevu se vztahovalo k současné ODS a zaznělo tam mnoho myšlenek, které by si zasloužily pozornost. Nejprve tedy něco k projevu.

Politika s jasným obsahem

Prof. Fiala vlastně ve své přednášce, jak to bylo organizátory – příznačně k jeho profesi – nazváno, udělal velmi kvalitní politologickou analýzu fungování ODS v průběhu její existence. Hned na začátku zazněl jeden podstatný fakt, a to, že má politický program vycházet z pravicových idejí. Nikoli, že pravicové ideje mají být programem. Hned mi to utkvělo v paměti. V kontextu předchozích kampaní jsem si uvědomila, že mnoho témat, hesel, programových bodů bylo abstraktních. Pro mnoho lidí nečitelných a v konečném důsledku vyvolávajících spíše negativní emoce. Podařilo se  z pilířů pravicové politiky udělat prázdné fráze.

Když stojí politická strana u vlády, pro každodenní politiku ztrácí dlouhodobý směr. Cíl. To, kvůli čemu do vlády šla. S ohledem na posledních sedm let mám za to, že se to stalo i ODS. Nejspíš to není nic zvláštního, ale opět se vracíme k bodu pravicových idejí a problematice programu. Program má být naplněn konkrétními jasnými cíli, úkoly, které jsou realizovatelné a u veřejnosti obhajitelné. Když říkám u veřejnosti, mám tím na mysli hlavně voličskou skupinu ODS. Další myšlenka projevu, která by se měla dvakrát podtrhnout: Hájení zájmů své voličské skupiny. Nesnažit se zaujmout skupiny, které pravici nikdy volit nebudou.

Země prosperity

Vrátím se tedy k počáteční úvaze o stavu české společnosti. Jak využít ten potenciál? Jak probudit český národ k akci, odtrhnout nás od průměru? Není právě tohle náhodou cíl pravicové politiky? Není právě tohle důvod, proč stále stojí za to bojovat za myšlenky liberálního konzervativismu, které představuje ODS?

Rozcestí, na kterém se teď ODS nachází, je možnost, kterou musíme využít, pokud nám stále záleží na tom, v jaké zemi žijeme. Vytvořme politiku, která nám bude umožňovat podnikat, nacházet příležitosti a zakládat firmy se světovými ambicemi. Politiku pro ty, kteří chtějí naši zemi rozvíjet a kterým teď spíš stát stojí v cestě.

A tohle je apel hlavně na ty z členů ODS, kteří nepovažují Petra Fialu za správného kandidáta do čela strany. Dobrý předseda se pozná i tím, že inspiruje. Já jsem z budovy Cevra odešla s chutí do práce. S přesvědčením, že změna je možná a hlavně, že ODS našla člověka s jasnou vizí. Pojďme ji realizovat.

Vyšlo na serveru pravybreh.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Zákon není právo

8:29 Vladimír Ustyanovič: Zákon není právo

V posledních dnech většině občanů pohnulo žlučí vyjádření starosty pražské části Řeporyje Pavla Novo…