Tereza Spencerová: Jak mrtví pediatři psali Obamovi

15.08.2016 10:40

Propagandistická cvičení kolem Sýrie už jsou vcelku nudná, ale několik zvídavých telefonátů z překvapivě seriózních institucí mě přimělo se k tématu vrátit.

Tereza Spencerová: Jak mrtví pediatři psali Obamovi
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Takže pár poznámek na téma Lékaři z Aleppa píší Obamovi.

Dopis je to pozoruhodný hned z několika důvodů. V době, kdy Hillary Clintonová avízuje eskalaci války v Sýrii, lékaři „jako na zavolanou“ dokonalou americkou angličtinou žádají, aby Bílý dům vyhlásil nad Sýrií bezletovou zónu, tedy přesně totéž, co po Hillary v její soukromé válce za zničení Libye kdysi chtěli libyjští džihádisté, které Západ dlouho vydával za demokraty.

Zvláštní je i to, že „otevřený dopis“ podepsalo patnáct „lékařů“, ale některá jména jsou neúplná, zatímco další se až pozoruhodně shodují se jmény čelních představitelů současného džihádu nebo dokonce jen s názvy vyhlášených aleppských obchodů. A k tomu je mezi signatáři šest dětských lékařů. Přitom ale i český mainstream už na počátku května hlásil, že ruské bombardování ve východním, tedy džihádisty ovládaném Aleppu, zabilo „posledního pediatra“ ve městě.

Není pravděpodobné, že by do vládou obleženého východního Aleppa po nocích přes blokádu prolézal jeden pediatr za druhým. Vždyť syrské letectvo už 10. června vybombardovalo „poslední dětskou nemocnici v rebely ovládaném Aleppu“, načež čtyři děti prý zahynuly v „poslední dětské nemocnici v rebely ovládaném Aleppu“ ještě také 31. června. Pak je tu ovšem ještě Anadánská nemocnice v Aleppu, kterou ruské letectvo zcela zničilo už letos v únoru a pak ještě jednou 30. července. Mimochodem, další, tentokrát neposlední „dětská nemocnice“ v džhádistickém Aleppu padla těsně před víkendem. Pohled na řadu „posledních“ a jiných nemocnic u cyniků vyvolává neodvratný dojem, že Aleppo musí být -- bez ohledu na pět let války -- městem s nejhustší sítí zdravotnických zařízení na světě…

Novinky.cz, na něž odkazuje první proklik v tomto textu, navíc citují také jakéhosi Hamzu Chatíma, který má být vedoucím aleppské nemocnice Al Kuds a který nahlásil další chemický útok vládních sil. Přitom lékaři z Aleppa ještě v květnu o nemocnici Al Kuds, která tehdy měla být zničena při ruském náletu a měla patřit Lékařům bez hranic, nikdy neslyšeli. Je pozoruhodné, že právě do této fantomové, neboť v květnu zničené -- ale podle snímků plně funkční a vybavené -- nemocnice, měly být nyní převezeny oběti vládního chemického útoku…

Obvinění z chemických útoků se přitom objevují pokaždé, když se naši, tedy Západem podporovaní, financování a vyzbrojovaní džihádisté, dostanou do úzkých a musí odkudsi ustoupit – v lepším případě se vždy ukáže, že je to kachna, v horším případě, že chemickými zbraněmi útočili „naši“, ať už džihádisté nebo rovnou i turecká tajná služba.

K tomu všemu „zaručené“ informace z Aleppa dodávají také „záchranáři“ z Bílých přileb, které financují nadace George Sorose, mají podporu Obamovy administrativy (v hodnotě 60 milionů dolarů) a jejichž příběhy se zachráněnými dětmi a plyšáky se až příliš často řadí mezi hoaxy.

A navrch v mainstreamu přibývá dramatických příběhů výhradně z té části Aleppa, které je v obklíčení syrských jednotek a jejich spojenců, což pro změnu evokuje příběh Madáji. Hrůzy obléhání „našimi“ se do mainstreamu moc nedostávají, protože „americká politika v Sýrii závisí na vojenském potenciálu Fronty al Nusrá, tedy Al Kajdy, a jejího blízkého spojence, Ahrár aš Šám, k tlaku na syrský režim“ a je tedy nutné realitu modifikovat, a to včetně „úspěšnosti“ americké války proti Daeši.

Zkrátka, až zase budou mrtví pediatři psát Obamovi, aby zopakoval v Sýrii libyjský scénář, nebo až v Aleppu padne další „poslední“ nemocnice, zachovejme klid. V části města zuří válka a „naši“ prohrávají. A tak propaganda jede dál na plné obrátky. Zvláštní na tom je vlastně jen to, jak málo se autoři propagandy snaží předkládat alespoň trochu uvěřitelný obrázek, a přesto je západní mainstream – už od neexistujících iráckých zbraní hromadného ničení -- poslušně papouškuje. 

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…