Tomáš Jarolím: Rudá a oranžová. Vaňhová a Houska vládnou dál

08.01.2013 15:37

S odstupem více než dvou měsíců nové krajské vlády v Ústeckém kraji mohu již konstatovat, že nepřišla žádná žádoucí a nová změna, ale vládne stejná garnitura politiků napojených na kmotry a tuneláře.

Tomáš Jarolím: Rudá a oranžová. Vaňhová a Houska vládnou dál
Foto: tan
Popisek: Tomáš Jarolím

Naopak lze říci, že současný stav, kdy vedení kraje zaštiťuje nový komunistický hejtman, je pro zavedené praktiky tunelování krajského rozpočtu a podivné manipulace s penězi a tedy staré „moresy“ a „garnitury“ daleko příhodnější prostředí.

Lidé okolo ex-hejtmanky Vaňhové a zejména jejího druha Romana Housky, či ex-náměstka Fišery mohou realizovat své „projekty“ bez toho, aby přímá zodpovědnost a konfrontace padala na ně. Do první linie si stoupl nový hejtman Bubeníček a zodpovědnost padá prvoplánově tedy na něj. Proč na sebe vzal toto riziko a z jakého důvodu se podvolil této strategii? O tom lze jen spekulovat, nicméně faktem zůstává, že minulá vedení kraje,  za nichž se ztrácely miliardy v podivných investicích a projektech, si vždy část establishmentu komunistické strany v našem kraji kupovala za funkce a platy. Komunista Komínek, který mimochodem pochází z Chomutovska, jako tandem Houska Vaňhová i odsouzený kmotr Novák, je jednoznačně ze svých funkcí spoluzodpovědný za tunely na Evropské peníze. Pravda je, že Bubeníček i Komínek jsou samostatnou enklávou i v KSČM a mnoho lidí z této strany skřípe zuby při rekapitulaci jejich krajské činnosti a spojení s tandemem Vaňhová (Houska) a ex-náměstek Fišera. V regionu i na centrále strany.

Bohužel, návrat na výsluní krajské politiky pro Fišeru, Vaňhovou , Housku, Komínka a jiných zásadně komplikuje možnost reálného prošetření jejich podílu na zpronevěřených dotacích. Mluvím z osobní zkušenosti, neboť anabáze, kdy se chci dostat k vyšetřovacímu spisu v kauze Akita s.r.o., je jako Nerudova cesta se slamníkem – od nikud nikam. V této kauze, kdy byl stát okraden o mnoho milionů korun a firma skončila u „bílého koně“, figuroval jako jeden z hlavních aktérů i Roman Houska! Na mnou podávané trestní oznámení mi bylo již před několika lety odpovězeno, že
 „případ byl promlčen“. To je bohužel pravda, nicméně já bych rád nahlédl do spisu a seznámil se s výsledky policejního vyšetřování a nikoliv s konstatováním, že byl případ promlčen. Může se také reálně stát, a já na to upozorňuji nikoliv jako na fakt, ale jako na možnost, že policejní vyšetřování obsahuje  fakt, že Roman Houska je zodpovědný nebo spoluzodpovědný za ukradené miliony, ale policie případ odkládá, protože byl promlčen.  Dokud nenahlédnu do spisu, nemohu veřejnost informovat přesně. Jenomže na mou novou žádost o nahlédnutí mi bylo Okresním státním zastupitelstvím v Chomutově písemně odpovězeno, že: „ případ byl promlčen“. To již bohužel vím několik let, na to jsem se nemusel znovu ptát. Já chci vidět spis a tak doufám, že mi do něj bude jako zúčastněné osobě dovoleno nahlédnou! A pokud se prokáže, že Roman Houska byl zodpovědný a nebo spoluzodpovědný za ukradení státních peněz, budu se ptát, jak postupovaly orgány činné v trestním řízení, že případ nechaly promlčet. A budu požadovat vyvození zodpovědnosti konkrétních lidí. Pak se také budu ptát hejtmana Bubeníčka a celé KSČM, jaké z toho vyvodí morální důsledky, neboť zlodějina je zlodějina, i když se na ní nevztahuje již paragraf rozkrádání socialistického majetku.  A za ten páni komunisté dávali ve své době velký „flastr“.

Stejně tak jako se budu ptát a budu chtít nahlédnout do hospodaření kraje a do dokumentů Správy a údržby silnic v našem kraji. Tam byly Ústeckým krajem proinvestovány miliardy. Mnohdy za velice zvláštních okolností! Mne v tuto chvíli zajímají prozatím jen dvě zakázky s podivnou minulostí, ale po letech zkušeností v tomto prostředí tuším i mnoho jiných „zajímavých“ kauz. Myslím, že manažeři stavební společnosti Eurovia CS, nebudou zástupci jediné stavební společnosti, na které budu podávat trestní oznámení podložené písemným důkazem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Jarolím

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…