Tomáš Krystlík: Češi nejsou schopni zvládnout nový systém vybírání koncesionářských poplatků

28.07.2015 9:50

Reakce na článek Je mi z toho blbě, zkažená ČT. Slova o nezávislosti jsou špatný vtip. Je to chobotnice. Politici promluvili k návrhu, aby poplatek platili i ti, kteří nemají televizi

Tomáš Krystlík: Češi nejsou schopni zvládnout nový systém vybírání koncesionářských poplatků
Foto: Youtube.com
Popisek: Česko-německý spisovatel a žurnalista Tomáš Krystlík, autor množství článků a esejí, zaměřených na otázky československých dějin, česko-německých vztahů a vysídlení německého obyvatelstva ze Sudet po druhé světové válce

V článku jsme se dověděli, že Česká televize a Český rozhlas plánují vybírat koncesionářské poplatky nejen za příjem klasickými přijímači, nýbrž i z příjmu veřejnoprávního rádia a televize přes počítač, tablet, mobilní telefon. Vybírat se tyto poplatky mají nikoliv jako dosud, nýbrž podle německého modelu: jeden poplatek pro celou domácnost bez ohledu na počet jejích členů.

Rovnou předem říkám, že něco takového Češi nezvládnou, nebo to bude enormně drahé. Ředitel ČT i politici se k tématu v článku vyjadřující o této věci nevědí zhola nic o konsekvencích zavedení německého modelu v ČR. Měli by tudíž mlčet.

Celý záměr zní pěkně do doby, než si člověk uvědomí, co se nedomyslelo. Zatímco dnes čerpá Český rozhlas a Česká televize údaje o neplatičích od distributorů elektrické energie – mlčky se předpokládá, že, kdo platí proud, má i rozhlasový a televizní přijímač – budou muset po novelizaci zákona zjišťovat, kdo patří nebo nepatří do dané domácnosti. V Německu je to jednoduché, tam pro ARD (se třetími, zemskými TV-programy), ZDF, arte a pro veřejnoprávní rozhlasové stanice vybírají jeden jediný koncesionářský poplatek obecní úřady mající k dispozici údaje, kde kdo v obci a s kým v dané domácnosti bydlí. To je umožněno registrem obyvatel obce, ve kterém je rozlišeno, kde, v které domácnosti na udaném patře kdo bydlí. Ale rozdělení domácností a jejich členů v bytech na jednom poschodí české obecní úřady k dispozici nemají. Jak to pak kdokoliv chce podle německého mustru vybírat? Velmi úsměvná bude i absence vybírání koncesionářských poplatků od desítek tisíc osob, které mají bydliště v sídlech obecních úřadů.

Zbývá jen konstatovat, že vedení veřejnoprávních médií a politici se k tomu vyjadřující bez příslušné výše uvedené úvahy jsou hlupáci k pohledání, nejsou-li schopni domyslet důsledky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Bezbrannost oběti

9:39 Zdeněk Jemelík: Bezbrannost oběti

Zhruba od poloviny roku 2022 až donedávna se ve veřejném prostoru přemílalo vyprávění podnikatele Pa…