Václav Husák: Válka v zastoupení

15.04.2018 7:34

Uznávám, že je to dobrý nápad – válčit v zastoupení. Logický, ale značně nemorální. Vrcholem nemorálnosti je však skutečnost, že velmoci, které vojensky zastupují syrskou opozici, jsou ve skutečnosti jejími „ozbrojenými nádeníky“, kteří na své náklady a odpovědnost plní její cíl, a to zničit legální vládu Bašára Asada.

Václav Husák: Válka v zastoupení
Foto: archív autora
Popisek: US letecký útok Sýrie

Jeho řádná, dobře vyzbrojená armáda už má pod kontrolou většinu syrského území. Jaký motiv by asi musela mít, aby použila chemické zbraně v takticky naprosto nedůležité vojenské operaci, když ví, že USA, Británie a Francie jen čekají na záminku, aby mohli raketově „trestat“. Sice za okolností, kdy tím poruší veškerá mezinárodní práva, ale hlavní je, že opět mohou „hu­manitárně bombardovat“.

Při naprosto neprokázaném, údajném chemickém útoku syrských vojáků ve městě Dúmá prý zahynulo několik desítek lidí. Prezident Trump ve svém vystoupení tvrdě kritizoval Bašára Asáda za to, že vraždí svoje obyvatele. Aby mu dal za vyučenou, tak spolu s Velkou Británií a Francií zaútočil na vojenské cíle v Damašku a Homsu, přičemž s vysokou pravděpodobností „humanitárně“ pobil několikanásobně více nevinných lidí, než údajný chemický útok v Dúmá.

Jeden z raketových útoků směřoval do Homsu, kde se prý nacházejí sklady chemických látek a sarinu. Nedovedu si představit, že by při zásahu takovéhoto arsenálu a následkem rozptýlení jedovatých látek do širokého okolí, nedošlo k smrti stovek, možná tisíců lidí. Takže buď útočníci předem věděli, že na inkriminovaném místě zbraně tohoto charakteru nejsou, nebo riskovali obrovskou katastrofu.

Lze z této situace vyvodit nějaké poučení? Ano, válka v zastoupení se vyplácí. Vzhledem k tomu, že političtí představitelé útočících států se chovají jako naprostí idioti, kterým ve skuteč­nosti na pravdě nezáleží, bude se v tomto postupu pokračovat. Nepřátelé syrského režimu bu­dou opět nastrahovat léčky a parta vojenských kovbojů vedených Spojenými státy bude na zá­kladě opakovaných „podezření“ Sýrii stále silněji trestat. To by v tom byl čert, aby se tu třetí světovou válku nakonec nepodařilo úspěšně vyvolat. „Tak je to správné a tak to má byť!“

Václav Husák

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…