Vaše Věc: Lidé vidí své šance získat byt hůře než loni

22.11.2016 15:48

Toho, jak lidé vnímají a hodnotí situaci v České republice, pokud jde o možnost přístupu ke vzdělání, přístup ke zdravotní péči, možnost pracovat, možnost získání bytu, životní podmínky zdravotně postižených, finanční možnosti k založení rodiny a zabezpečení ve stáří, se věnoval nový výzkum veřejného mínění společnosti CVVM.

Vaše Věc: Lidé vidí své šance získat byt hůře než loni
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: CVVM

Nejpozitivněji vnímají čeští občané situaci, pokud jde o přístup ke vzdělávání. V tomto ohledu hodnotí situaci příznivě 86 % dotázaných. (32 % dotázaných hodnotí situaci jako velmi dobrou a 54 % jako spíše dobrou). Jako špatnou vidí situaci ohledně přístupu ke vzdělání pouze 10 % dotázaných. Pozitivně lidé vnímají také možnost přístupu ke zdravotní péči. Dobře a velmi dobře ji hodnotí 75 % dotázaných.

Lidé také slušně hodnotí situaci týkající se možnosti pracovat. Tu pozitivně vnímá 52 % dotázaných. Negativně naopak šance být zaměstnán vnímá 45 % dotázaných. Pokud se podíváme na časovou osu, vidíme, že právě pohled na možnost pracovat se od posledního průzkumu veřejného mínění změnil nejpozitivněji. Těch, kteří situaci ohledně možnosti pracovat vnímají pozitivně, přibylo od minulého měření (loni v říjnu) o 11 %. Ostatní oblasti průzkumu takový vývoj neprožívají ani náhodou…

Nejhůře lidé vnímají zabezpečení ve stáří, kde tři čtvrtiny dotázaných hodnotí stav jako špatný či velmi špatný. Jen 18 % procent vidí situaci ohledně zabezpečení na stáří jako dobrou.

Negativně je vnímána také situace týkající se finančních možností k založení rodiny, kterou negativně vnímá 65 % dotázaných, a pozitivně naopak 29 % dotázaných.

I v tom se možná odráží fakt, že vysoká zaměstnanost, kterou se Česká republika chlubí (a kterou podle CVVM pozitivně vnímají také čeští občané) je vykoupena nízkými mzdami, které lidem často nedávají přílišné finanční jistoty, kterou k založení rodiny také potřebují.

Fakt, že ceny bytů i pronájmů rostou rychleji nežli mzdy a důchody, se zřejmě odráží v tom, že lidé oproti poslednímu měření negativněji hodnotí možnosti získat byt. Zatímco loni v říjnu vidělo možnost získat byt pozitivně 40 % lidí, při letošním měření už je to pouze 36 % dotázaných… Největším politikem je tedy oblast bydlení,dále pak podpora mladých rodin a zabezpečení ve stáří.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…