Vaše Věc: Světová banka proti protekcionismu

17.01.2017 18:01

Světový ekonomický růst bude v roce 2017 zvláště podřízen politickým rizikům, jak se na tom shoduje většina světových ekonomů. Tato nejistota přiživována příchodem Donalda Trumpa do Bílého domu anebo vzestupem nacionalistů v Evropě, nebrání Světové bance předvídat v tomto roce růst světové ekonomické aktivity. Instituce ve Washingtonu v úterý 10. ledna vydala poslední odhady, světový hospodářský růst se podle Světové banky se bude vyvíjet o 2,7 % meziročně rychleji oproti 2,3 % meziročního růstu v roce 2016.

Vaše Věc: Světová banka proti protekcionismu
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Světová banka

Předpovědi Světové banky jsou tradičně nižší o cca půl bodu oproti Mezinárodnímu měnovému fondu, který zveřejní své předpovědi až příští týden. Důležité zůstává, že v tomto roce bude zaznamenán významný růst světového hospodářství. Rust dynamiky ekonomiky světa přijde od rozvijejících se zemí (3,4 % oproti 1,8 %) oproti již rozvinutým ekonomikám.

Toto světové zlepšení ekonomického klimatu se dá vysvětlit velkou měrou tím, že mnoho velkých zemí ožilo po těžkém roce 2016, jak potvrzuje např. Franziska Ohnsorge, ekonomka, která dohlíží na otázky rozvoje ve Světové bance. Rusko, Brazílie, Nigerie nebo Jižní Afrika, tedy relativně velké ekonomiky, by měly vyjít v tomto roce z recese.

Tato příhodná změna je samozřejmě vázána pro země, producenty ropy, na vzestupu cen nafty. Mezi nejrychleji rostoucími ekonomikami je největší Čína, která ovšem bude nadále přibrzďovat. Světová banka počítá s růstem Číny pro tento rok 6,5 %, zatímco v roce 2016 to bylo 6,7 % v souladu s oficiálními vyjádřeními čínského prezidenta Xi Jinpinga. Před rokem došlo k jistému snížení dynamiky čínského růstu. Hlavní nebezpečí pro světovou ekonomiku představovalo „finanční riziko“, živené velmi vysokými dluhy čínských podniků. To riziko ovšem existuje pořád, ale stát má prostředky, jak podržet banky. Ve druhé polovině tohoto roku na 19. kongresu Čínské komunistické strany, který má zejména posílit pozici a moc čínského prezidenta Xi Jinpinga, udělá tento muž vše proto, aby se vyhnul ekonomickým problémům.

Světová banka zatím nevytvořila scénář o politice, kterou se vydá Donald Trump. Bez jakéhokoliv precedensu může budoucí americký prezident vyvíjet tlaky a problematizovat vztahy především s Čínou nebo s Mexikem. Světová banka se domnívá, že protekcionismus od roku 2016 ovládl terén a obává se zpomalení mezinárodního obchodu, jednoho z motorů růstu. Pobízí státy a podniky k větším investicím především do infrastruktury a sítí.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …