„Dávno se ví, že brambory mají zvýšený glykemický index,“ vysvětluje Jean-Jacques Altman, primář diabetolog Evropské nemocnice George Pompidoua v Paříži. Potraviny s vyšším glykemickým indexem vyvolávají urychlené zvýšení hladiny cukru v krvi a to zatěžuje slinivku břišní (pankreas). Rozhodně není dobré vyloučit brambory ze stravy, která má být pestrá a umírněná. Rizikové faktory oslabují významně pankreas, který není schopen produkovat dvakrát více inzulínu. Tedy, přebytečná glukóza u matky je předána ještě nenarozenému dítěti. Tato kalorická rezerva se ukládá v orgánech dítěte a nejčastější komplikací při porodu je zvýšená váha dítěte od čtyř kilogramů výše.
Ve středním a dlouhodobém horizontu je dítě vystaveno obezitě a metabolickým potížím. Přibližně ze 100 tisíc žen s těhotenskou cukrovkou onemocní 30 % do deseti let cukrovkou typu 2. Není to žádná tragédie, musí jen upravit stravovací režim, zvýšit fyzickou aktivitu a pod dohledem lékaře dělané domácí zkoušky glykemie pomohou vyrovnat rozdíly.
(převzato z článku v Le Figaro)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV