Vaše Věc: Těhotenská cukrovka ohrožuje maminku i dítě. Pozor na brambory

31.01.2016 9:22

Známé rizikové faktory jsou nadváha, pozdní těhotenství (po 35 letech věku), výskyt cukrovky v rodinné anamnéze anebo vysoká váha prvního dítěte (přes 4 kg). Dnes k tomu musíme přiřadit přehnanou konzumaci brambor, zvlášť když je to před těhotenstvím. V seriózním listě British Medical Journal je o tom rozsáhlé pojednání a aby se dokázalo spojení, Američané sledovali 15 tisíc žen, které konzumovaly více než pět porcí brambor týdně a měly zvýšenou prognózu těhotenského diabetu o 50% více oproti těm, které si dopřály 1 porci brambor týdně.

Vaše Věc: Těhotenská cukrovka ohrožuje maminku i dítě. Pozor na brambory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brambory, ilustrační foto

„Dávno se ví, že brambory mají zvýšený glykemický index,“ vysvětluje Jean-Jacques Altman, primář diabetolog Evropské nemocnice George Pompidoua v Paříži. Potraviny s vyšším glykemickým indexem vyvolávají urychlené zvýšení hladiny cukru v krvi a to zatěžuje slinivku břišní (pankreas). Rozhodně není dobré vyloučit brambory ze stravy, která má být pestrá a umírněná. Rizikové faktory oslabují významně pankreas, který není schopen produkovat dvakrát více inzulínu. Tedy, přebytečná glukóza u matky je předána ještě nenarozenému dítěti. Tato kalorická rezerva se ukládá v orgánech dítěte a nejčastější komplikací při porodu je zvýšená váha dítěte od čtyř kilogramů výše.

Ve středním a dlouhodobém horizontu je dítě vystaveno obezitě a metabolickým potížím. Přibližně ze 100 tisíc žen s těhotenskou cukrovkou onemocní 30 % do deseti let cukrovkou typu 2. Není to žádná tragédie, musí jen upravit stravovací režim, zvýšit fyzickou aktivitu a pod dohledem lékaře dělané domácí zkoušky glykemie pomohou vyrovnat rozdíly.

(převzato z článku v Le Figaro)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…