Vaše Věc: Těhotenská cukrovka ohrožuje maminku i dítě. Pozor na brambory

31.01.2016 9:22 | Zprávy

Známé rizikové faktory jsou nadváha, pozdní těhotenství (po 35 letech věku), výskyt cukrovky v rodinné anamnéze anebo vysoká váha prvního dítěte (přes 4 kg). Dnes k tomu musíme přiřadit přehnanou konzumaci brambor, zvlášť když je to před těhotenstvím. V seriózním listě British Medical Journal je o tom rozsáhlé pojednání a aby se dokázalo spojení, Američané sledovali 15 tisíc žen, které konzumovaly více než pět porcí brambor týdně a měly zvýšenou prognózu těhotenského diabetu o 50% více oproti těm, které si dopřály 1 porci brambor týdně.

Vaše Věc: Těhotenská cukrovka ohrožuje maminku i dítě. Pozor na brambory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brambory, ilustrační foto

„Dávno se ví, že brambory mají zvýšený glykemický index,“ vysvětluje Jean-Jacques Altman, primář diabetolog Evropské nemocnice George Pompidoua v Paříži. Potraviny s vyšším glykemickým indexem vyvolávají urychlené zvýšení hladiny cukru v krvi a to zatěžuje slinivku břišní (pankreas). Rozhodně není dobré vyloučit brambory ze stravy, která má být pestrá a umírněná. Rizikové faktory oslabují významně pankreas, který není schopen produkovat dvakrát více inzulínu. Tedy, přebytečná glukóza u matky je předána ještě nenarozenému dítěti. Tato kalorická rezerva se ukládá v orgánech dítěte a nejčastější komplikací při porodu je zvýšená váha dítěte od čtyř kilogramů výše.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: PV

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Dufek: Další slabý výsledek průmyslu v EU v řadě

13:57 Petr Dufek: Další slabý výsledek průmyslu v EU v řadě

Červnová data z evropského průmyslu znovu potvrzují, že se tomuto významnému odvětví stále příliš ne…