„Dávno se ví, že brambory mají zvýšený glykemický index,“ vysvětluje Jean-Jacques Altman, primář diabetolog Evropské nemocnice George Pompidoua v Paříži. Potraviny s vyšším glykemickým indexem vyvolávají urychlené zvýšení hladiny cukru v krvi a to zatěžuje slinivku břišní (pankreas). Rozhodně není dobré vyloučit brambory ze stravy, která má být pestrá a umírněná. Rizikové faktory oslabují významně pankreas, který není schopen produkovat dvakrát více inzulínu. Tedy, přebytečná glukóza u matky je předána ještě nenarozenému dítěti. Tato kalorická rezerva se ukládá v orgánech dítěte a nejčastější komplikací při porodu je zvýšená váha dítěte od čtyř kilogramů výše.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV