Vaše Věc: Tony Blair – pozdě, ale přece

29.10.2015 9:45

Tony Blair vyhrál britským labouristům třikrát za sebou parlamentní volby a stal se po dobu výkonu svého mandátu premiéra jedním z nejvýznamnějších světových politiků. Jeho největší politickou chybou, která jej velmi poškodila v očích velké částí britského obyvatelstva, byl jeho postoj k válce v Iráku.

Vaše Věc: Tony Blair – pozdě, ale přece
Foto: tonyblairoffice.org/
Popisek: Tony Blair

T. Blair při útoku na Irák prakticky bezpodmínečně podporoval svého amerického spojence a propůjčil se ke hře s falešnými důkazy o údajných zbraních hromadného ničení, kterými disponuje Saddám Husajn. Je již zbytečné dodávat že tyto zbraně hromadného ničení se po pádu Saddámova režimu nikdy nenašly, protože prostě nebyly.

T. Blair pro své tehdejší jednání těžko může hledat omluvy díky své naivitě. Nemohl si nevšimnout ani jasného postoje Francouzů, tedy francouzského prezidenta Chiraca a francouzské diplomacie, a německého kancléře Schrödera, kteří zpochybňovali „důkazy“ předkládané americkou CIA. A měli pro to velmi pádné argumenty.

Pád režimu Saddáma Husajna přinesl do Iráku chaos, který se do dnešní doby nepodařilo překonat, a přinesl časem také vznik organizace Islámský stát. V jejích řadách se významně uplatňují někteří zkušení důstojníci někdejší Saddámovy armády.

Je dobře, že si T. Blair po deseti letech uvědomuje svou velkou chybu, kterou tehdy udělal, a omlouvá se za ni britským občanům.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…