Vaše věc: Stal se Putin rukojmím Kadirova?

07.08.2017 21:11

Šéf Čečenska Kadirov vládne ve své zemi terorem a rozprostírá svůj vliv na celé Rusko. „Jsem připraven se všeho vzdát, i své moci, kdyby mohla být zajištěna bezpečnost mešity Al-Aqsa v Jeruzalémě", napsal minulý týden na sociální síť Telegram.

Vaše věc: Stal se Putin rukojmím Kadirova?
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Stačilo by jedinému muži od koho je schopen přijímat příkazy, od Vladimíra Putina, který by řekl, „Jdi!“. Aby hnul s Kavkazem a ruským venkovem. Ale tato jeho nabídka služeb je čistě rétorická a ukazuje hlavně jeho absolutní jistotu, jakou má důležitost v očích ruského prezidenta. Kreml je mu velmi vděčný, že téměř zlikvidoval bývalé čečenské bojovníky za nezávislost.

Ruský prezident také oceňuje loajální demonstrace, které organizuje jeho politický spojenec. Ramzan Kadirov také žádá, aby Vladimír Putin byl deklarován doživotním prezidentem Ruska a zdůraznil, že je ochoten za něj položit život. Prezident může pochybovat o jeho upřímnosti, ale každopádně oceňuje, že Čečensko mu systematicky přináší pokaždé velmi uspokojivé výsledky hlasování ve volbách, které je těsně pod 100 %, což je pro Putina kritérium pro úspěšné gubernátory.

Kadirov je jediný, kdo přímo kontroluje bezpečnostní orgány ve svém regionu, které jinak podléhají úrovni federální. Kadirov je obklopen prétoriánskou gardou (která čítá 20000 - 30000 mužů). Běžné konflikty s federálními řídícími strukturami (jako např. Rosneft a Sharbank), jsou řešeny přímo kanceláří prezidenta, protože nikdy netoleruje zprostředkovatele.

Tento speciální statut mu dovolil rozvinout svůj vliv i za hranice republiky a vyvolat tenze se sousedy (Dagestán, Invouchie a region Stavropolu). Ramzan Kadirov vede opravdovou diplomatickou paralelní aktivitu jako je ta v Kremlu, která je namířena k světu. Jeho osobní iniciativa má podíl na rekonstrukci velké mešity v Aleppu.

Kadirov je nenahraditelný

Poslal také muže bojovat na Ukrajinu a do Donbasu a proti antiasadovým rebelům v Sýrii. Jeho hyperaktivita Kremlu vůbec nevadí. Vyhrožuje osobitou terminologií bez nejasností, což se týká zejména sexuální minority v Rusku (homosexuálů).

Kadirov je znám tím, že toleruje individuální teror, což ohrožuje opoziční politiky, žurnalisty a stoupence lidských práv. Některé osoby byly údajně zavražděny a justice jakoby neexistovala. Poslední incident byl v Čečensku na jaře, kdy se Vladimír Putin nechal strhnout k věcem, které nikdy nekritizoval, ani nevyjadřoval jakékoliv znepokojení, zatímco mohl ze dne na den sesadit kteréhokoliv gubernátora. Což vlastně vypadá podle zahraničních pozorovatelů tak, že Vladimír Putin je nyní rukojmím Kadirova.

Kadirov je nenahraditelný, protože jeho legitimita, kterou si vytvořil, je nezávislá na Putinovi. Kreml je rukojmím Kadirova, jelikož by mohl více ztratit, než získat, kdyby se ho chtěl zbavit. Dávný oligarcha Michail Chodorkovskij porovnává Kadirova s Golemem, z čehož usuzujeme, že existuje polooficiální síť gangsterů, kteří mají dost zbraní a dost podpory a možná i v dalších městech Ruska. Ve stínu pochyb tato síť bude aktivována.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…