Vaše věc: Ukrajina bankrotující

07.10.2015 8:35

MMF opět zhoršil předpověď vývoje ukrajinské ekonomiky a nově počítá s tím, že se letos ukrajinské hospodářství propadne o 11 %. Ještě v květnu přitom MMF počítalo s propadem o 9 % a v dubnu o 5,5 %... Kyjev má navíc už dlouhodobě problémy se splácením svého zahraničního dluhu a, tyto problémy nyní zřejmě vrcholí.

Vaše věc: Ukrajina bankrotující
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nášivka Ukrajina

Na serveru Vaše věc již dlouhou dobu informujeme o tom, že bankrot Ukrajiny je na spadnutí a že je prakticky jisté, že se Ukrajina dostane do dafaultu. Nyní se zdá, že čas se naplnil. Věřitelé Ukrajiny sice Kyjevu posunuli splatnost některých závazků na datum 3. října, ale Ukrajině se ani do tohoto data nepodařilo zahraniční závazky splnit a po vyhlášení moratoria na dluhy zaplatit částku 500 milionů dolarů.

To technicky znamená, že se Ukrajina skutečně již dostala do defaultu. Bude zajímavé sledovat, jak se Kyjev se soukromými zahraničními věřitele ohledně svých dluhů dohodne. Pokud se podíváme, jak složité vyjednávání zažívalo a zažívá Řecko, jehož věřitelem jsou státy, nikoli soukromí věřitelé, lze Ukrajině jen těžko předpovídat jinou než velmi černou budoucnost.

Je pozoruhodné, že čelní ukrajinští představitelé raději stále zatěžují zhroucené hospodářství své země dalšími obrovskými a zbytečnými výdaji na obranu, než aby se snažili řešit opravdu vážné ekonomické problémy své země, které reálně hrozí vyhlášením bankrotu Ukrajiny…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…