Vladimír Dlouhý: Včerejší vládní schválení splátkového moratoria vítáme. Systém se tak pro všechny zpřehlední

02.04.2020 12:59

Včerejší rozhodnutí vlády o odkladu splátek hypoték, firemních nebo spotřebitelských úvěrů je dalším z pozitivních kroků státu, jak občanům i podnikatelům ulevit v současné koronavirové krizi.

Vladimír Dlouhý: Včerejší vládní schválení splátkového moratoria vítáme. Systém se tak pro všechny zpřehlední
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý

Je to další opatření, které mnoha firmám vylepší jejich nyní těžce zkoušené cash flow. Nepochybně dobrou zprávou je i fakt, že ministerstvo financí opatření nezavádí plošně, ale pouze pro ty, kteří o odložení splátek sami požádají.

Z informací, které mám z mnoha jednání s tuzemskými bankami k tématu podpory firem v době koronaviru, vím, že finanční instituce jsou velmi dobře připravené konkrétně pomoci všem občanům a podnikatelům v tíživé finanční situaci samy od sebe. Ať už formou odkladu splátek, výhodných půjček nebo zprostředkování peněz ze státních programů COVID.

Už v předchozích dnech jsem varoval před plošným nařízením moratoria, které jsem od počátku považoval za nespravedlivé. V současné situaci a očekávaném náporu klientů není dle mého názoru v silách bank odhalit případné černé pasažéry, tedy např. firmy, které se do platební neschopnsti nedostaly vinou epidemie koronaviru. To by v konečném důsledku mohlo omezit vyřizování žádostí o odkladu splátek pro skutečně potřebné podnikatele, pro které může být každý den prodlení existenční problém.

Z posledních dostupných průzkumů navíc vyplývá, že o odklad splátek úvěrů v současnosti u bank žádá zhruba třetina klientů. I z tohoto pohledu zmiňovaná plošnost postrádala smysl a jsem rád, že tyto signály vyslyšela i vláda.

Naše ekonomika bude po opadnutí koronavirové epidemie potřebovat rychlý restart. K tomu potřebujeme dobrou kondici podnikatelského sektoru, ale i zdravý bankovní systém, jehož stabilitu by plošné moratorium o odkladu splátek mohlo vychýlit.

Návrh odkladu splátek úvěrů nyní zamíří k projednání do parlamentu. Věřím tak, že poslanci i senátoři toto opatření projednají a schválí co nejdříve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…