Vladimír Pelc: Cui bono?

29.09.2022 7:35 | Komentář

Latinskou frází v čí prospěch? nebo komu ku prospěchu? (v doslovném překladu komu/kterému dobro) se ptáme na motiv jednání, činu; tedy na to, komu čin prospěch přináší.

Vladimír Pelc: Cui bono?
Foto: narsoc.cz
Popisek: Vladimír Pelc

Dobré je ptát se tak zejména v politice; jen tak se lze dobrat podstaty věci, problému, činu, události – na rozdíl od propagandistických zdůvodnění, které se zhusta snaží skutečnost zakrýt, překroutit. 

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí

Na začátku týdne byly odhaleny rozsáhlé úniky plynu z plynovodů Nord Stream 1 a 2 v Baltském moři (ve švédských a dánských vodách u dánského ostrova Bornholm), jimiž může proudit zemní plyn z Ruska do Evropy (Vyborg, Ust´Luga – Greifswald).

Plyn uniká ze tří z celkových čtyř větví obou podmořských plynovodů.

Poškození není náhodné. Potrubí zasáhly podmořské výbuchy, došlo k velkým ztrátám tlaku. Nord Streamy jsou nefunkční.

Švédská premiérka Magdalena Anderssonová, dánská premiérka Mette Frederiksenová, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, polský premiér Mateusz Morawiecki: Jde o sabotáž. Předsedkyně německého parlamentního výboru pro obranu Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová: Nejde vyloučit, že jde o útok v režii Ruska.

Kdo to udělal?

Nebudu spekulovat, budu uvažovat podle metody: komu to slouží (?), kdo z toho má užitek?

Rusko? Rusko má zájem na provozování plynovodů, má ekonomický zájem na dodávkách plynu do Evropy; je to pro ně výhodné. Pokud transport plynu chce zastavit, nepotřebuje k tomu plynovody destruovat; jednoduše uzavře kohouty. Navíc by, kvůli mezinárodní politické situaci, plyn oběma plynovody v dohledné době stejně neproudil – tak proč by ho Rusko ničilo? Z toho nic nemá.

Prohlášení poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljaka na Twitteru (únik plynu z Nord Streamu 1 není ničím jiným než teroristickým útokem naplánovaným Ruskem jakožto akt agrese vůči EU), je prohlášením bez důkazů, je propagandistickým výplodem, z věcného hlediska to je nesmysl; je to pouze ideologické vyjádření.

Německo? Německo má zájem na levnějším plynu z Ruska, než na drahém plynu ze Spojených států (zemní LNG). Proto se na výstavbě plynovodu Nord Stream 2 podílelo, jde o německo-ruský projekt – tak proč by ho Německo ničilo?

Ukrajina? Útok na plynovody může Ukrajina využít dvěma způsoby; jednak hospodářsky (budeme do Evropy dodávat své suroviny), a dále propagandisticky – viz výše Mychajlo Podoljak, s důrazem na to, aby USA a NATO do Ukrajiny pumpovaly další finanční a vojenské prostředky. Prý by ale takových útoků nebyla technicky schopna.

Spojené státy (USA)? Ty mají zájem na tom, aby Evropu zásobovaly vlastním plynem (několikanásobně dražším, než je plyn z Ruska). Mají tedy zájem hospodářský. Stále usilují o narušení obchodu Ruska s Evropou, zejm. obchodu se surovinami. Uvedení plynovodu Nord Stream 2 do provozu se snažily všemožně zabránit. Ministr zahraničí USA v r. 2020 (prezident Donald Trump): Uděláme vše, co je v našich silách, abychom dostavbu Nord Stream 2 znemožnili. Prezident USA Joe Biden, únor 2022: Zprovoznění již dostavěného Nord Stream 2 zabráním, slibuji vám, že to budu schopen udělat. A zájem ekonomický je zájmem mocenským.

Radek Sikorski, bývalý polský ministr obrany a zahraničních věcí k uvedeným sabotážním výbuchům na svém twitteru: Děkuji vám, USA.

Takže komu slouží? Logický závěr je jednoznačný; přitom akce nemusela být provedena manu propria USA, mohla být uskutečněna prostřednictvím někoho jiného (třeba Dánska?).

Dovětek: Pochopitelně lze očekávat jednotný hlas mediálních stok mainstreamu, které už dávno mají o pachateli jasno. Bez přemýšlení. Bez ptaní. Bez důkazů.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…