Vladimír Pelc: Nabubřelí puchejři

15.04.2019 14:57

Rojí se jak sršni. A vypouští myšlenkové zvratky o tom, že naše demokracie je chudá, chybná, nedostatečná atp. proto, že volit může kde kdo, nejenom oni, a že by demokracie byla hojná, bezchybná, dostatečná atp. tehdy, kdyby mohli volit jen vyvolení. Tedy oni. Navrhují novodobý census.

Vladimír Pelc: Nabubřelí puchejři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Volby jsou nebezpečné, protože v nich mohou volit i nevzdělaní, vyhlásila nedávno filmová dokumentaristka Olga Sommerová. 1) A dodala: Čím víc lidí přijde k volbám, tím je to horší, protože většina voličů není vzdělaná a své činy nedomýšlí. Podobný intelektuální zvratek vyblinkala redaktorka Petra Procházková. 2) Přiřadil se k nim Mnislav Zelený Atapana, bývalý velvyslanec ČR v Kolumbii, cestovatel mezi indiány Latinské Ameriky a Amazonie: S paní Olgou Sommerovou zcela a zásadně… souhlasím všemi deseti. Ano, to je obrovská vada naší demokracie, že může volit s odpuštěním každý ... no, nechci se nikoho dotknout, tak to nedopovím. Je to jedna z cest k naší zkáze. Když se zamyslíme, kdo jak je kulturně vzdělaný, jak čte knihy, tak kolik to je procent? Jestli dvacet třicet, tak je to hodně. I kdyby čtyřicet! A tomu zbytku je všechno jedno. Ať už je to vzhledem ke spotřebě, o níž jsme hovořili, tak i vzhledem k volbám. Jsou ochotni zvolit kohokoli, když něco dostanou, když se nechají oblbnout nějakými sliby, které čtou na billboardech. Propadnou tomu, protože kvůli svému malému rozhledu uvěří každé hovadině našich politiků. 3)

Co takové názory znamenají? Elitářství, aroganci, hloupost, popírání demokracie. Taková individua by chtěla zavést volební census podle vzdělanost či inteligence, přičemž uvedené charakteristiky se sebou navzájem souviset nemusejí. Zejména by však chtěla, aby určujícím pro sociální pohyb byl jejich autoritativní názor. Jejich názor. Jde o individua, která získávají a chtějí získávat rozličná privilegia, hlavně na úkor druhých občanů. Jsou to individua ve skutečnosti sociálně nevzdělaná, společensky zaostalá, působící destruktivně proti demokracii – demokracie je totiž založena na tom, že hlasy všech občanů mají ve volbách stejnou váhu.

Podstatou voleb v aktuálním typu demokracie je společenský zájem volitelů; tento zájem nemá nic společného se vzděláním ani stupněm inteligence; pokud občan-volič má jakkoli utvořený zájem kupř. na rozvoji jaderné energetiky, volí polické síly se zájmem stejným; pokud občan-volič má jakkoli utvořený zájem na rozvoji energetiky alternativní, volí polické síly se zájmem stejným. Žádný z těchto voličů, až na několik jedinců, není ani jaderný fyzik, ani odborník na přeměnu sluneční apod. energie na energii elektrickou. Za uvedené téma si dosaďte, co chcete: vztah k Evropské unii (EU), Severoatlantickému paktu (NATO), k zavedení/nezavedení eura v ČR, k české politické scéně či konkrétní politické straně z ní, očkování dětí, rozsahu a obsahu státní sociální podpory…

A tak si dovolím skončit takto: Nabubřelí puchejři, kteří evidentně mají chabou sociální inteligenci a jsou proti demokracii, ať nevolí, protože kvůli svému zanedbatelnému sociálnímu, politickému, kulturnímu a intelektuálnímu rozhledu věří každé hovadině. Třeba tomu, že demokracie spočívá ve volebním censu, jehož podobu a hranici určují pouze oni a jen oni. Nabubřelí puchejři.

Poznámky:
1) ZDE (25. 3. 2019)
2) ZDE (7. 2. 2018)
3) ZDE (7. 4. 2019)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …