Vladimír Pelc: VIP šmejdi

18.08.2018 20:10

Jak obecně charakterizujeme tzv. šmejdy? Jsou to osoby, fyzické nebo právnické, komerční i politické, které slibují to, co nemohou a hlavně nechtějí občanům poskytnout, co nechtějí uskutečnit, splnit. Ale nechávají si za to velmi mnoho zaplatit.

Vladimír Pelc: VIP šmejdi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Označení je zavedené pro prodejce různých krabiček na šetření energií, přípravků na okamžité vyléčení rakoviny, slepoty… Specifickým druhem šmejdů jsou šmejdi političtí, kteří slibují starost o obecné blaho, ale starají se o blaho své.

Zejména v posledním čase je veřejný informační prostor údaji o činnosti politických šmejdů zaplněn.

Bývalá místostarostka Prahy 4 Ivana Staňková nakoupila v roce 2014 velké množství alkoholu za peníze městské části, jsme informovali koncem minulého týdne. Jen pro připomenutí: šlo o 50 lahví vína, tři lahve vodky, pět sektů, 62 piv a mnoho dalšího alkoholu – vesměs tvrdého. Ale Ivana Staňková rozhodně nebyla jediná, která nakoupila alkohol z reprefondu. Velké množství alkoholu ve stejném roce nakupoval téměř každý člen Rady.

Současná místostarostka Prahy 4 Iva Kotvová letos nakoupila víno za 290 korun, luxusní šampaňské Oudinot Brut za 1048, radní Zdeněk Pokorný koupil v Bille 5 lahví sektu v hodnotě 500 korun; místostarosta Zicha koupil červené víno za 120 korun, další moravská vína za 200 nebo pivní box za 2333 korun.

A to vše z tzv. reprefondu. Přitom z něho se má hradit pouze drobné pohoštění pro návštěvníky (zpravidla veřejnost, případně členy zastupitelstva, předsedy politických klubů, komisí rady a výborů zastupitelstva), konkrétně čaj, káva, nealkoholické nápoje, ovoce a sušenky, popř. pracovní snídaně s občany, pracovní obědy, drobné dárky, například květiny nebo knihy, jednorázové kelímky a voda na akce městskou částí organizované.

Šampaňské, piva, krevety, drahý alkohol, drahá vína, maso na gril… To vše si někteří politici nechávají proplácet. A ještě k tomu dostávají stravenky.

Dalšími případy zneužívání veřejných prostředků z tzv. reprefondů se to na internetu jen hemží, dalšími případy využívání funkce též − kupř. středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná-Jermanová z hnutí ANO je veřejnosti v tomto směru velmi známa. Její manžel do své práce jezdil luxusní limuzínou (Škodou Superb), služebním autem kraje, a na zápasy fotbalové Slavie zase Škodou Kodiaq, automobilem zapůjčeným Středočeskému kraji od mladoboleslavské Škodovky, smlouvu podepisovala sama hejtmanka. A ona i její muž opakují, že vše probíhalo podle smlouvy. Tedy že vše bylo a je legální.

Takže otázka zní, v čem je chyba? V nedostatku morálního kódu některých politiků. Žijeme v čase, kdy, bohužel, k občanskému statusu osoby politika nepřináleží morální kód, jímž by se politici řídili, kód, který by jim sděloval, že to a to se nedělá, že to není legitimní, byť je takové jednání kryto legalitou smlouvy. Kód, jenž by vymezoval, co občané považují za závazné, morální, správné, tedy co je pro ně legitimní; morální kód, který by politikům přikazoval naplňovat původní obsah politického jednání, totiž jednání pro blaho většího celku. Současná politika je převážně individuálním podnikáním na specifickém teritoriu, teritoriu politiky, s cílem výjimečného osobního nelegitimního prospěchu. Gaunerství konkrétních politiků je ztrátou jejich legitimity; ovšem bez ní by neměli být voleni.

VIP je zkratka z anglického označení „very important person“, v překladu „velmi důležitá osoba“; političtí gauneři by měli mít označení VIP šmejdi.

Vladimír Pelc

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…