Vladimír Šulc: Michal Babák - Jen jsem se chtěl zviditelnit, a tak jsem lhal

30.01.2014 15:20

Exposlanec za Věci veřejné Michal Babák se evidentně chytá každé příležitosti, jak se po osobním politickém debaklu alespoň trochu zviditelnit. A proč pro to nepoužít snůšku nesmyslů a lží?

Vladimír Šulc: Michal Babák - Jen jsem se chtěl zviditelnit, a tak jsem lhal
Foto: Proton Therapy Center
Popisek: Logo Proton Therapy Center (PTC)

Naposledy si vybral téma protonového centra, které prý blokuje uzavření smlouvy s VZP. Pravdou je, že jednání se vedou, zástupci protonového centra a VZP dospěli již v řadě bodů ke shodě a jednou z mála posledních oblastí, na které se zatím názory nesjednotily, je právě kupříkladu počet pacientů, kteří by mohli výrazně profitovat z nejmodernější, účinné a šetrné léčby rakoviny pomocí protonového svazku. Víme, že v České republice je toto číslo na úrovni zhruba 3000 pacientů a více. Opravdu netrpělivě čekáme, až si toho bude vědoma i největší česká zdravotní pojišťovna.

Je s podivem, že Michalu Babákovi, členovi správní rady VZP, tato skutečnost není známa. Také by mohl a měl vědět, že z hlediska pacienta není podstatné, zda má protonové centrum s VZP podepsanou smlouvu, či nikoli. Je plně v moci vedení VZP, zda léčbu svých pacientů v centru umožní (zatím na základě individuálních žádostí), anebo ne. I proto léčí dnes protonové centrum paradoxně víc českých samoplátců, než nemocných, jejichž léčbu hradí VZP.

Světlou výjimkou je Vojenská zdravotní pojišťovna ČR (VoZP), která vloni v září jako první, a zatím bohužel jediná, česká zdravotní pojišťovna uzavřela s pražským protonovým centrem dlouhodobou smlouvu. A to v celém spektru diagnóz vhodných pro ozařování protony a bez jakéhokoliv kvantitativního omezení. Zkrátka, kdo z pojištěnců protonovou léčbu potřebuje, tomu se jí dostane. Je to výhodné nejen pro pacienty, kteří se po ukončení léčby rychle vracejí do běžného života a ke své práci, tak pro pojišťovnu, protože díky eliminaci doživotních plateb za léčbu nežádoucích vedlejších účinků, ušetří pro své další klienty nemalé finanční prostředky.

Nejedná se tedy o žádnou „účelově uzavřenou smlouvu“, jak tvrdí M. Babák, ale o smlouvu, ze které profitují pojištěnci VoZP, a navíc pojišťovně umožňuje vytvářet dlouhodobě značné ekonomické úspory.

Vladimír Šulc, pražské protonové centrum

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ProtiAlt

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.