Vojtěch Kos: Podivná kampaň ministra zemědělství

03.02.2015 16:53

Před několika dny se ministr zemědělství Marian Jurečka pochlubil, že státní kampaň na podporu prodeje českých potravin byla úspěšná.

Vojtěch Kos: Podivná kampaň ministra zemědělství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pole, ilustrační foto

Kampaň nazvaná České Vánoce odstartovala 27. října 2014. Cílem bylo motivovat spotřebitele, aby kupovali potraviny s logem Klasa, Regionální potravina a Bio, přičemž z jejich obalů měli vystřihovat značky, nalepit je na soutěžní kartičku a po vyplnění 30 polí zaslat tyto kartičky do slosování o hodnotné ceny.

Jak si pan ministr představuje úspěšnou marketingovou kampaň?

Dle vyjádření ministra z 19. ledna 2015 stála kampaň 32 miliónů Kč. Soutěže se údajně zúčastnilo 110 000 lidí a prodalo se zboží za 100 miliónů Kč. Marketingové náklady tedy činily neuvěřitelných 32 % tržeb.

Velice rád bych znal odpovědi pana ministra na následující otázky:

1. O kolik miliónů Kč se zvýšil prodej zboží díky této kampani? Před kampaní totiž nebyly nulové prodeje. Zvýšily se vůbec tyto tržby?

2. I kdyby byly nulové prodeje před kampaní, nepřipadají Vám, pane ministře, tyto náklady na marketing ve výši 30 % tržeb příliš vysoké?

3. Znáte Vy sám někoho, kdo si zakoupil výrobek jenom proto, aby se zúčastnil soutěže?

4. Udělal byste takovou kampaň za vlastní peníze ve svojí firmě?

Z výše uvedeného je zřejmé, že se jedná o vyhozené peníze a v jakékoliv soukromé firmě by se pan ministr poroučel. Ovšem u státu, kde z cizího krev neteče, se to vydává za fantastický úspěch. Aby ne – lidé tleskají, že podporujeme české producenty, ministr má pěkné PR, a i majitelé potravinářských firem chrochtají blahem. Jenom ti „hlupáci“, kteří platí daně, se nestačí divit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…