Vojtěch Merunka: Vážení a důstojí otcové, milí přátelé z pravoslavné církve

14.07.2013 9:09

Vyjádření k situaci v pravoslavné církvi

Vojtěch Merunka: Vážení a důstojí otcové, milí přátelé z pravoslavné církve
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petice, ilustrační foto

Nezaložil jsem a také ani nejsem členem Asociace pravoslavných křesťanů, jak o mně píší webové stránky (www.pravoslavnacirkev.cz) spravované váženým panem ThDr. Jaroslavem Šuvarským, PhD. Vnitřní strukturu této asociace neznám a nijak se nepodílím na její činnosti. O této asociaci jsem se dozvěděl z včerejšího článku v Parlamentních Listech, ve kterém také vystupuji, protože jsem byl panem redaktorem Parlamentních Listů tázán na naši petici. Lež napsaná na Vašem webu je jen důkazem manipulací, které se již tři měsíce mezi Vámi dějí v souvislosti s abdikací vladyky Kryštofa. Někteří lidé v pražském vedení pravoslavné církve mi zřejmě přisuzují magické schopnosti a představují si, že jsem organizátorem všech jejich problémů a proto mě cestou veřejného webu záměrně démonizují. Můj podíl v případu vladyky Kryštofa je však dostatečně známý. Byl to server www.christofor.cz a spolupráce na petici za jeho návrat, která skončila. Tím také skončila veškerá moje aktivita.

Dále prohlašuji, že se nenechám vyprovokovat k reakci na hrubé útoky v internetových diskuzích, které o mně, členech petičního výboru, vladykovi Kryštofovi a některých dalších osobách v anonymech píší různí lidé, kteří jsou velmi pravděpodobně vedeny z pravoslavné církve. Jsem z projevů těchto lidí velmi zklamán. Kromě toho Váš web tyto sprosté útoky lživě překrucuje jako moje útoky proti Vám. Přesvědčete se sami: (http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Pravoslavne-cirkvi-hrozi-zanik-Porusuje-svou-ustavu-i-zakony-CR-varuji-verici-278717/diskuse)

Na závěr Vám chci vysvětlit, proč jsem se jako neorganizovaný člen pravoslavné církve (který si ponechal svůj od narození římskokatolický křest a kvůli kterému jsem také očerňován) zapojil do pomoci za vladyku Kryštofa:

Důstojní otcové, kdyby věci, které se v dubnu staly, zůstaly ukryté uvnitř pravoslavné církve, tak bych se jen velmi podivil, co všechno je v české pravoslavné církvi možné, ale na veřejnosti bych neřekl ani popel. Jenomže to se nestalo. Veřejnost byla v době Posvátného půstu plánovitě masírovaná brutální medializací tohoto případu 2. dubna v TV NOVA a v bulvárním tisku lidmi, které dobře znáte, protože jsou mezi Vámi. Ale nerozhodl jsem se hned pomáhat panu Radimu Pulcovi, kterého osobně znám mnoho let. Přesvědčil mě až šokující vývoj návazných událostí v průběhu celého měsíce dubna. Jak víte, my jsme petici založili až 20. dubna a podpisy jsme začali sbírat ještě později až v květnu.

Důstojní otcové, toto prohlášení činím svobodně a z vlastní vůle. Můžete se na mě kdykoliv obrátit, pokud Vám toto prohlášení nebude stačit. Budu Vám také vděčný, pokud toto moje prohlášení budete dále šířit.

v Kristu
Vojtěch Merunka, Praha 13.7.2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…