Vraťte nám stát: Hodinová výpověď paní Pošvářové je brutální ukázkou arogance moci

17.01.2014 13:34

Občanská iniciativa „Vraťte nám stát“ vyzývá J. Ruskoka, B. Sobotku a A. Prachaře, aby se vyjádřili k aktuální situaci v ŘSD

Vraťte nám stát: Hodinová výpověď paní Pošvářové je brutální ukázkou arogance moci
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

Zpráva o okamžitém propuštění ředitelky úseku kontroly státní firmy Ředitelství silnic a dálnic, paní Miloslavy Pošvářové, nesmí zůstat bez odezvy a zapadnout v záplavě jiných.

Čím se provinila? Hájila zájmy daňových poplatků. Útok na její osobu je jen dalším z mnoha bezprecedentních úkonů, jež provádí ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák a jim dosazení lidé. ŘDS hospodaří ročně s několika desítkami miliard Kč z veřejných zdrojů. O tom, že jsou naše dálnice a silnice málo kvalitní a jejich výstavba a oprava často předražené není třeba příliš pochybovat. Paní Pošvářová je zkušenou odbornicí s dlouholetou praxí a také soudní znalec v oboru.

Vedení Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ji z postu ředitelky úseku kontroly kvality staveb odvolalo na hodinu. Pošvářová dlouhodobě kritizuje stavbu dálnic v Česku. Stála v čele Majetkové komise D47, která připravovala podklady pro soudní pře se stavební společností Eurovia ,týkající se zvlněné ostravské dálnice.

Byla členkou podvýboru Boje proti korupci (NERV), která v roce 2011 vydala zprávu o činnosti, jejíž jedna část se kriticky zabývala stavem českého stavebnictví, zejména se v ní věnovala nehospodárnosti a zanedbávání bezpečnosti při stavbách tunelů a mostů.

Jak sama říká: „Kritizovat poměry má smysl. Bez ohledu na následky. Jinak se tato republika nikam neposune“.

Že by interesy např. Eurovie a jejich právníků byly nadřazeny zájmům státu? Zdá se, že tomu tak je.

Vyzýváme, aby se k této závažné situaci vyjádřil současný premiér v demisi Jiří Rusnok, jmenovaný premiér vznikající vlády Bohuslav Sobotka a také navrhovaný ministr dopravy Antonín Prachař. Předně by se měli vyjádřit, zda je jim známo, že ministr Žák připravoval podivnou dohodu se společnosti Eurovia. Jisté pochybnosti vzbuzuje i právní zastoupení Eurovie se silnými vazbami na politickou reprezentaci státu.

Zvlněná dálnice D 47 se stává symbolem nejen šlendriánu, ale i neakceptovatelného nakládání s veřejnými zdroji. Paní Pošvářová si za svůj neohrožený, nestranný a profesionální postoj zaslouží náš respekt a uznání. Její hodinová výpověď je brutální ukázkou arogance moci.

Členové výboru „Vraťte nám stát“

Jiřina Dienstbierová
Petr Havlík
Václav Němec
Hana Marvanová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …