Zdeněk Hovorka: Prohnaný zloděj sám část lupu vrací

23.12.2014 18:09

S malým zpožděním se v tomto předvánočním čase vrátím k výročí 17. listopadu 1989. Většina jiných se již na toto téma vyjádřila, kromě několika zajímavých osobních postřehů však byl náš mediální prostor doslova přehlcen vzpomínkami neúspěšných politiků, kteří nám dojatě líčili, jak by to sami skvěle dělali, kdyby byli dostali příležitost. A také rétorická cvičení čelných představitelů pražské kavárny, kdy větou „Zklamali jsme!“ ve skutečnosti myslí „Vy ostatní jste zklamali, zatímco já ne.“

Zdeněk Hovorka: Prohnaný zloděj sám část lupu vrací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotografie ze 17. listopadu na římse u památníku

Já bych se však chtěl podělit o jednu malou vzpomínku, která má však obecnější dosah.

V listopadu 1989 jsem pracoval jako programátor v již zaniklém podniku Regula, což byl zjednodušeně řečeno dům plný projektantů a programátorů. Technická inteligence byla obecně velkým podporovatelem listopadové protikomunistické revoluce. Podpora připravované stávky byla mezi vzdělanými projektanty a programátory drtivá, straničtí funkcionáři z ředitelství se ani na nějaký velký odpor nevzmohli, spíš se hodili marod a čekali, jak to dopadne. Spor s vládnoucím establishmentem vždy způsobuje, že ti „dole“ mají k sobě blíž, profesní a sociální hranice jsou méně vyhraněné. Chtěli jsme proto, aby stávka měla širší podporu i mezi manuálně pracujícími, což v našem tehdejším podniku byly jen kuchařky ze závodní jídelny.

Dodnes si vzpomínám na jednu kuchařku. Byla to stará, šedovlasá paní, určitě přesluhovala. Ta s dětskou bezelstností řekla, že vláda KSČ je totálně zdiskreditovaný spolek, co má jít pryč, ale že stávku nepodpoří, protože se proti ní v televizi vyslovilo ROH. A že ROH je dobrý, že sice od nich v životě nedostala rekreaci, ale vždy před Vánocemi jí dají čokoládovou kolekci. Vyběhli jsme o patro výš, stáhli z počítače v účtárně příslušná data a doložili jí, kolik jí ROH měsíčně sráží ze mzdy na příspěvcích a kolik stojí ta bonboniéra… Musím říct, že když jsem pak viděl tu starou paní, jak jí z očí tečou slzy jako hrachy, když poznala, jak jí celý život lhali, jak ji bezskrupulózně zneužívali a okrádali, měl jsem z toho divný pocit. Skoro jsem si říkal, zda jsme neudělali něco špatného, když jsme jí to takhle neprudko ukázali, a zda ten jeden hlas navíc pro stávku stál za to. A druhý den mi pak doslova spadl kámen ze srdce, když jsem ji uviděl ve výdejním okénku, že to ve zdraví přežila a nic si neudělala.

A proč o tom píšu? Ten zlodějský trik s předvánoční kolekcí přece nezmizel s předlistopadovým ROH. Ba co víc, stal se dokonce základním stavebním kamenem programu mnoha politických stran a hnutí.

Dávejme si na ně pozor. Pokud nějaký politik (nebo i oxymoróní kandidující nepolitik) bude říkat, že sebere „jim“ a dá „Vám“, nakonec to dopadne tak, že sebere Vám a možná Vám něco málo vrátí. Poměr vzal a dal však bude možná dokonce o dost horší než u té eróhácké bonboniéry.

A napálit ať se nedá ani ten, kdo si sám daňové přiznání nepodává, protože to za něj dělá zaměstnavatel, nebo třeba proto, že je již v důchodu. On v naší zemi platí daně i žebrák. I absolutní chudák, který si vyžebrá pár mincí do čepice nebo získá peníze za sběr zálohovaných lahví z popelnice a koupí si za ně to nejlacinější krabicové víno ve večerce, tak zaplatí 21 % DPH. I takovýto chudák je de facto zdaněn vyšší sazbou než oligarcha nebo nadnárodní společnost. Ony totiž daňové prázdniny, investiční pobídky a státní dotace jsou jen pro úzký okruh vyvolených. Jako ty eróhácké rekreace na Kubu. Pro obyčejné zbyde jen ta bonboniéra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

13:04 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

Oswald Spengler, německý filosof dějin (25. května 1880, Blankenburg – 8. května 1936, München), do …