Zdeněk Joukl: Tolerance voličů – demokratické volby

28.01.2023 17:27 | Komentář

Vážení, již jsou uzavřeny volební místnosti a sečteny hlasy ve volbách prezidenta ČR. Každý může volit koho chce, jde totiž o demokratické volby. Nikoliv o volby manifestační, které jsem zažil za „diktatury proletariátu“, ve skutečnosti však komunistů a SSSR.

Zdeněk Joukl: Tolerance voličů – demokratické volby
Foto: Archiv Zdeňka Joukla
Popisek: Zdeněk Joukl

Malá perlička: Když jsem v 18 letech nešel volit, protože jsem volby považoval za neseriózní, tak si mě hned v pondělí předvolala StB (nadporučík Kytka), abych jim to vysvětlil. Jak ale vysvětlit estébákům, že o žádné volby nešlo, neboť jsme neměli na výběr. 

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42135 lidí

Každý z nás volby bere jinak zodpovědně, máme rozdílné množství informací o kandidátech, každý máme jiné životní zkušenosti. To vše pak logicky vede  k tomu, že volíme různě.

Mé heslo je „Nechť pravda a tolerance zvítězí nad lží a nenávistí". Proto bych si dovolil připomenout nezbytnost tolerance při volbách. Buďme tolerantní k tomu, že někdo volil jinak než my. Může to být z výše uvedených důvodů. To říkám i proto, že se mi stalo, při minulých prezidentských volbách, že jedna má dobrá známá jen proto, že jsem volil jinak než ona, mi přestala brát telefon. A nevzala mi ho ani předevčírem, kdy jsem se jí chtěl zeptat, koho mi doporučuje volit.

Máme parlamentní republiku, takže prezident u nás nemá žádné velké pravomoci. Měl by naši zemi především důstojně reprezentovat navenek a spojovat občany uvnitř země.

Tedy: Kdo volil jinak než já, není ani hlupák ani můj nepřítel !

Nejjednodušší prevence proti netoleranci a nenávisti je vůbec se nezmiňovat o tom, koho jsem volil. Toto Vám všem také vřele doporučuji. I tím lze přispět ke zklidnění po poměrně vyhrocené kampani.

Kdo nás rozděluje? 

Viníka, toho již dlouho hledám,
nerozděluje nás Miloš Zeman,
ani hezká žena či peníze v bance.
Co nám škodí, to je malá tolerance!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…