Zdeněk Kabátek: VZP činí ve věci Protonového centra veškeré kroky k obraně svých práv

04.04.2014 20:09

Otevřený dopis ředitele VZP ČR Zdeňka Kabátka ministru financí Andreji Babišovi.

Zdeněk Kabátek: VZP činí ve věci Protonového centra veškeré kroky k obraně svých práv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Kabátek, ředitel VZP

Vážený pane ministře,

dovoluji si reagovat na Váš otevřený dopis.

VZP ČR ve věci Protonového centra činí s plným vědomím osobní odpovědnosti managementu aktivně veškeré právní kroky k obraně svých práv, potažmo tedy i k obraně před vznikem škody na straně veřejných financí.

Aktivní právní obranu VZP ČR uplatňuje nejen v rámci probíhajícího arbitrážního řízení. Dne 29. 4. 2013 podala VZP ČR žalobu o určení neplatnosti Smlouvy o smlouvě budoucí k Obvodnímu soudu pro Prahu 6, dne 26. 2. 2013 podala trestní oznámení Krajskému státnímu zastupitelství v Praze pro podezření ze spáchání trestné činnosti, jímž se aktivně zabývají orgány činné v trestním řízení.

O všech právních krocích VZP ČR v cause Protonového centra byla vždy informována Správní rada VZP ČR. S ohledem na změnu v obsazení Správní rady VZP ČR v letošním roce, byla předložena na její první jednání, které se uskutečnilo dne 3. 3. 2014 souhrnná zpráva k Protonovému centru. Správní rada VZP ČR (v novém složení) byla tedy mimo jiné informována i o skutečnosti, že VZP ČR podala žalobu k obvodnímu soudu dne 29. 4. 2013 (obsaženo v materiálu č. 9/2014 pro Správní radu VZP ČR). Materiál obsahuje současně informaci pro členy správní rady, že jim bude v případě zájmu poskytnuta k nahlédnutí kompletní spisová dokumentace k dané cause. Rovněž na dalším jednání Správní rady VZP ČR dne 31. 3. 2014 byla causa Protonového centra velmi podrobně projednávána a zodpovězeny konkrétní dotazy k právním krokům učiněným ze strany VZP ČR.

K požadavku na podání žaloby proti ministerstvu zdravotnictví je třeba zmínit ve shodě s informací podanou členům Správní rady VZP ČR dne 31. 3. 2014, že na straně VZP ČR doposud škoda nevznikla, není tedy dán titul a ani nemůže běžet promlčecí doba pro případné uplatnění žaloby proti státu – ministerstvu zdravotnictví za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci.

Vážený pane ministře, v otevřeném dopise jste zřejmě vycházel z neúplných či nepřesných informací.  Jsem připraven Vám kdykoliv poskytnout úplné informace k této cause, jakmile mi bude k tomuto slyšení poskytnut termín.

Veřejné komunikování právních kroků v probíhajícím řízení představuje závažné riziko pro účastníka řízení, který je takto znevýhodněn ve své procesní pozici. Prosím, aby VZP byla umožněna řádná procesní obrana, která je zaručeným ústavním právem.

S pozdravem ing. Zdeněk Kabátek
Ředitel VZP ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…