Zdeněk Vopat: Stane se ČSSD dceřinou společností koncernu Anofert?

05.04.2018 16:34

Jinak také řečeno: co mají společného Miloš Zeman, Jiří Paroubek, David Rath a Andrej Babiš?

Zdeněk Vopat: Stane se ČSSD dceřinou společností koncernu Anofert?
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Na únorovém sjezdu ČSSD se prezident republiky a bývalý předseda této strany Miloš Zeman vyslovil proti vstupu ČSSD do vlády s Andrejem Babišem. Ke stejnému závěru došel ve svém článku „Cesta do pekel“ na serveru vasevec.cz i bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podobně vyzněl i článek Davida Ratha „Strejda“ Babiš a nahá oběť. Závěry těchto tří politiků by se daly stručně shrnout do následující věty: účast ve vládě Andreje Babiše ČŠSD pravděpodobně zničí. A zdá se, že Andrej Babiš se rozhodl dát těmto politikům za pravdu.

Server novinky.cz 31. března otiskl rozhovor s Andrejem Babišem pod názvem „Babiš: Personální požadavky ČSSD jsou přes čáru.“ V následujících řádcích přinesu některé výňatky z tohoto rozhovoru a podrobně je rozeberu.

Premiér v demisi mimo jiné řekl: „Nerozumím tomu, proč soc. dem. a další stále dokola mluví o mém stíhání. Předtím to nevypadalo, že by to ČSSD tolik vadilo, teď to zase začali zdůrazňovat.“ Tímto výrokem Andrej Babiš začal upozorňovat na nekonsistenci prohlášení sociální demokracie a zároveň dal najevo, že na tyto nekonsistentní postoj ČSSD bude poukazovat, až přijde ten pravý čas.

Premiér v demisi rovněž otevřeně vyslovil názor, že v minulé vládě některá ministerstva pod vedením sociální demokracie byla vedena velmi špatně, a že je na hnutí Ano, aby napravilo pochybení ČSSD. „Chceme dát do pořádku bývalé resorty soc. dem. jako zdravotnictví nebo sociální věci.“ Andrej Babiš tak ve vhodné chvíli bude poukazovat na nedostatky ministerstev, která v minulosti vedla sociální demokracie, což se zajisté odrazí na tom, jak budou sociální demokracii vnímat její potenciální voliči.

Premiér v demisi také naznačil, že sociální demokracie není jednotnou stranou. Navíc dal jasně najevo, že se domnívá, že úspěchy minulé vlády byly torpédovány právě ČSSD. Navíc velmi otevřeně označil svého potenciálního koaličního partnera za méně schopného. A dal najevo, že se k ČSSD bude chovat jako „učitel“ ke svému „žákovi“ nebo spíš majitel koncernu ke své dceřiné společnosti.

„Nikdo neví, jestli to členská základna schválí, nebo ne. V soc. dem. mají někteří pocit, že ČSSD na naši společnou vládu doplatila, to je ale zásadní omyl.“…“ Spíš si myslím, že pro soc. dem. je to šance s námi být úspěšní. A myslím, že by se ode mě mohli spoustu věcí naučit. A když budu premiérem, tak každému ministrovi budu měřit stejně, nebudu nadržovat vlastním.“ – dodává.

Dále Babiš pokračuje: „V minulé vládě jsme ostatně už úspěšní byli. Ale soc. dem. v čele se Sobotkou nás už před krajskými volbami označila za nepřítele, lhala o nás, například si vymyslela, že chceme privatizovat nemocnice, a nakonec mě expremiér vyhodil z vlády, i když jsem jako ministr financí měl nejlepší výsledky, díky čemuž jsme mohli zvyšovat důchody a platy.“

Premiér v demisi vlastně začal očerňovat svého potenciálního koaličního partnera ještě před podepsáním koaliční smlouvy. Je velmi pravděpodobné, že si Andrej Babiš bude připisovat úspěchy nové vlády a z neúspěchů bude vinit sociální demokracii, tak jak to činil v minulém volebním období. Ostatně podle filmu „Selský rozum – žlutý baron – pravda o Andreji Babišovi“ to odpovídá jeho obchodnímu stylu.

Sociální demokracie se tak v lepším případě stává jakousi dceřinou společností koncernu Anofert. Možná by si vedení ČSSD mělo prostudovat obchodní taktiky Andreje Babiše a vyvodit z toho příslušné závěry, dokud je ještě čas.

Zdeněk Vopat je politolog. Vystudoval bakalářské studium v oboru mezinárodních vztahů na University of Windsor, kde absolvoval i své magisterské studium v oboru politologie.   Pracuje na Filozofickém ústavu AV, kde se věnuje tématu lidských práv. 

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…