Zeman Miroslav: Trh životních pojistek – Jaká je budoucnost životního pojištění v ČR?

10.07.2014 19:25

Ve čtvrtém, tedy již posledním díle našeho seriálu o životním pojištění se budeme zabývat možnou budoucností trhu v České republice. Zda se začnou realizovat opatření, která navrhují pojišťovny a někteří odborníci, nebo se současné tržní prostředí po nechá beze změn.

Zeman Miroslav: Trh životních pojistek – Jaká je budoucnost životního pojištění v ČR?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zachování současného, nepříznivého stavu je pro budoucnost trhu životního pojištění velkým hazardem. Prostředí, které není regulováno se vyvíjí zásluhou společností LML (multi-level marketingu) směrem k vyšší agresivitě a maximalizaci zisků těchto distribučních společností. Tyto společnosti by držely v šachu jak samotné pojišťovny, jako poskytovatele pojištění, tak klienty, kteří za standardních podmínek nemají možnost využít přímou distribuci pojišťoven bez prostředníka.

To by sebou přineslo zásadní zvýšení nespokojenosti samotných klientů a v konečném důsledku se může trh životního pojištění zhroutit. Pokud tedy nezačne fungovat regulace, která bude připravená a efektivní, začne se trh samoregulovat. Samoregulace přitom bude spočívat v poklesu trhu, v bojkotu produktu životního pojištění ze strany klientů a hledání alternativních produktů a poskytovatelů. Tato samoregulace pak může tento trh na mnoho let předem vážně poškodit. Nejvíce poškozeným se stanou pojišťovny a jejich důvěryhodnost a poškození se nevyhne ani klientům a tedy i státu, který nedokáže regulovat a kultivovat tržní prostředí a ochránit tak před agresivními postupy své občany.

Toto je zásadní otázka pro Ministerstvo financí a ČNB jako nejdůležitější instituce, které mohou o regulaci rozhodnout a tuto také prosadit. Základním smyslem změn je ochrana občanů ČR.

Pokud se podaří prosadit rozumná a efektivní regulace tržního prostředí v rámci kultivace trhu s životním pojištěním a hlavně jeho distribuce, pak se může alternativní scénář vyvinou úplně jiným směrem.

Předně zákonodárná iniciativa v tomto smyslu povede k zamezení škodlivých praktik v distribuci životního pojištění a klamání spotřebitelů ze strany nejrůznějších zprostředkovatelů a poradců. Tento cíl zajistí účinná kontrola, povinná školení, monitoring práce poradců a v neposlední řadě i účinné sankce za porušení pravidel.

Tlak na objasnění majetkových struktur distribučních společností, zákaz kartelových dohod a dohod o společném postupu zamezí zneužívání dominantního postavení těchto skupin. Tento cíl bude podpořen ještě podporou malých a středních distribučních firem, které tak budou moci lépe konkurovat velkým a dominantním distributorům.

Regulace provizí, kterou zajistí nejen samotný právní předpis, ale také i společný postup pojišťoven, které odmítnou  bez výjimky diktát distributorů na výši provizí, povede ke zreálnění odměn za zprostředkování klientů ze strany distributorů. To umožní ustálení cen na standardních v Evropě běžných úrovních.

Celková kultivace prostředí a nově nastolená rovnováha povede k vyšší důvěře klientů k produktu životního pojištění, a pojišťovny jako takové, k nabídce a vývoji nových produktů životního pojištění, které budou občanům běžně dostupné a k férovým postupům a řádnému informování klientů při sjednávání životního pojištění.

Jaké konkrétní kroky mohou přispět ke zlepšení situace na trhu životního pojištění:

1) regulace distribučních řetězců a vznik nové konkurence na trhu

2) snížení provizí a jejich ustálení na standardní, tržní úrovni

3) férový a odpovědný přístup distributorů ke klientům - zejména řádné informování, profesionální přístup motivovaný pouze prospěchem klienta

Každá ze stran však k uvedeným cílům musí nějakým způsobem přispět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…