Bednář (ODS): Kubera for chairman

19.03.2012 12:08

Výkonná rada ODS dnes (pondělí 19. 3.) bude jednat o tom, jakým způsobem bude ODS vybírat kandidáta na prezidenta České republiky.

Bednář (ODS): Kubera for chairman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ODS Jaroslav Kubera

Fajn, už je na čase. Já bych ale uvítal, kdyby se Výkonná rada začala zaobírat také tím, kdo bude kandidovat na nového předsedu. Petr Nečas totiž neustálým lavírováním mezi Kalouskem a Bártou v mnoha případech opouští základní pilíře programu ODS. Po oznámení zvýšení DPH na 15%, respektive 21 % řekl Nečas, že se vláda dohodla i na zvýšení daně z příjmu v některých případech na 30%. „Nejsem pro zvyšování daní, měli bychom hledat možnosti, kde ušetřit," řekl ale senátor J. Kubera (ODS).

Ponechme stranou, že Nečas se Schwarzengergem usedají k jednacímu stolu s Vítem Bártou, který stojí před soudem s obviněním za úplatkářství (kde zůstala presumpce viny u vrcholných politiků?) a soustřeďme se na zmíněné zvyšování daní.

Ministr Kalousek tvrdí, že se na snižování dluhové  zátěže České republiky musejí podílet všichni. Alespoň pokud jde o zvyšování sazeb DPH. V případě zvyšování daně z příjmu obyvatelstva tomu tak ale není. Lidé mající příjem vyšší než 100 tisíc měsíčně by měli platit 30% daň. Bude se to týkat skutečně všech, kdo berou tyto částky? Nebude. Z této množiny se totiž vyděluje skupina lidí – jmenují se poslanci a senátoři.

Už stokrát se psalo o nemravnosti toho, že poslanci a senátoři mají podstatnou část svých příjmů nezdaněnou. Řadový člen Parlamentu bere zhruba něco kolem 70 tisíc korun měsíčně. K tomu má příplatky za funkce v různých výborech, podvýborech, komisích a subkomisích. Řekněme, že to dohromady dělá 90 tisíc. Tedy přesně pod Kalouskovou hranicí 100 tisíc měsíčně.

A tady nastupuje ten tolikrát kritizovaný trik. Poslanci berou náhrady jako je příspěvek na bydlení (až 17 tisíc), příspěvek na asistenty (35 tisíc), mají placený telefon (7 tisíc) a dostávají také příspěvek na dopravu (až 34 tisíc), kterou však mají zadarmo.

Něco kolem 90 tisíc. Nezdaněných!!!

Celkem tedy zhruba 180.000 Kč, přesto jsou jejich příjmy pod Kalouskovou hranicí 30%.

Aby mi bylo dobře rozuměno, poslancům jejich příjmy nezávidím. Jde mi jen o onu Kalouskem zmiňovanou rovnost.

Neustálé žonglování s daněmi je ale velice škodlivé i pro ostatní lidi. Znám případ člověka, který měsíčně bere 120 tisíc Kč. Podle Kalouska mu finanční moloch uškubne 30%. Příjde tedy  o  40 tisíc a zůstane  mu 80 tisíc.

I to je ještě moc, řekne závistivec protestující na náměstích, jen ho odřete zbohatlíka. Jenomže bohatec z těchto 80 tisíc zaplatí ještě sociální a zdravotní pojištění. A bude rád, když mu zůstane nějakých padesát tisíc. K tomu má bohatec  hypotéku 30 tisíc měsíčně, kterou si vzal na dvacet let v dobré víře, že se daně zvyšovat nebudou. K tomu provoz auta, pojistky, penzijní připojištění atd. a rázem se bohatec ocitá se na hranici exekuce.

Řeknete, ať jezdí vydřiduch veřejnou dopravou, nemusí si vozit zadek v mercedesech. Jenomže, to je právě to, musí. Aby vydělávat těch 120 tisíc měsíčně, musí jezdit mercedesem. Prostře to k určitým profesím patří jako chobot ke slonovi. A jako náhrady k poslancům.

Zmíněný senátor Jaroslav Kubera je v ODS velice oblíbenou postavou. Je také velice oblíbeným primátorem města Teplic. Dokáže vyhrát volby bez  jediného billboardu ve městě. Lidé v Teplicích neplatí za odvoz odpadu, neplatí poplatky za psy, městští policisté si nevylepšují kasu měřením rychlosti. Senátor prosadil zákona o tom, aby za úklid chodníků zodpovídal vlastník pozemku, a ne ten, kdo si v sousedství postavil rodinný dům. Mluví srozumitelně, používá selský rozum.

Senátor Jaroslav Kubera je proti zvyšování daní.

Senátor Jaroslav Kubera for předseda ODS.

Ivan Bednář

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ivan Bednář

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…