Paroubek: Co vede vládu k tolerování spalování nebezpečných kalů v Ústeckém kraji?

19.03.2012 21:06

Když jsem minulý rok na podzim veřejně oznámil, že se v tichosti a za souhlasu severočeských politiků v čele s vedením Ústeckého kraje – hejtmankou Vaňkovou, jejím náměstkem Arno Fišerou, ale i předsedou sněmovního výboru životního prostředí a litvínovským starostou Milanem Šťovíčkem – do Ústeckého kraje dováží desítky tisíc tun nebezpečných ostravských kalů, které se zde budou několik let skladovat a pálit v cementárně v Čížkovicích, skoro nikdo mi nechtěl věřit.

Paroubek: Co vede vládu k tolerování spalování nebezpečných kalů v Ústeckém kraji?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Minulý týden se to však spalování kalů v Ústeckém kraji stalo realitou. Současné vedení kraje se snaží nesmyslně odpovědnost přenést na mě (podle jejich hesla „všechno špatné svedeme na Paroubka“), kvůli čemuž jsem se už veřejně ohradil. Vláda naopak hraje mrtvého brouka a tváří se, že se nic neděje. Nejhůře jsou na tom tedy občané Ústeckého kraje, kteří musí zplodiny ze spalování kalů dýchat…

V tomto týdnu, pří sněmovních interpelacích, se zeptám předsedy vlády Nečase, jak se hodlá vláda k celé věci postavit. Chtěl bych od něj rovněž slyšet důvody, které vedou ministerstvo životního prostředí a vládu jako celek k tolerování spalování nebezpečných kalů v Ústeckém kraji. Budu požadovat jasné slovo, jak bude vláda postupovat vůči sdružení firem Čistá Ostrava, tedy zda a jak bude požadovat náhradu za dovoz kalů nelegálně vyvezených do Polska a zda vláda neuvažuje o podání trestního oznámení, neboť celá záležitost okolo ostravských kalů nese znaky trestné činnosti.

A budu chtít slyšet také jasné vysvětlení toho, jak bude vláda postupovat při řešení likvidace nově objevených 70 tisíc tun kalů a zda bude zakázka automaticky prodloužena sdružení firem Čistá Ostrava.

Jiří Paroubek, předseda NS-LEV 21 a poslanec za Ústecký kraj

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…