Peake: Z horního zákona konečně zmizí komunistické vyvlastňovací paragrafy

26.06.2012 14:56

Vyvlastňování kvůli těžbě uhlí nebude tak snadné. Práva vlastníků nemovitostí v těžebních oblastech se posílí na základě novely horního zákona, kterou dnes schválila vláda.

Peake: Z horního zákona konečně zmizí komunistické vyvlastňovací paragrafy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolina Peake

Změna pravidel přinese větší ochranu pro obyvatele a majitele pozemků, domů a jiných nemovitostí v oblastech těžby uhlí. Odstraní totiž možnost vyvlastňování a dalších omezení vlastnických práv majitelů nemovitostí a obcí poblíž těžby uhlí.

„Malá novela horního zákona vypouští z horního zákona komunistické paragrafy umožňující vyvlastňován za účelem těžby,“ uvedla místopředsedkyně vlády Karolína Peake po dnešním jednání kabinetu.

Obyvatele oblastí s rozšířenou těžbou čeká snazší odškodnění

Cílem je pomoci těmto obyvatelům a obcím se domoci řádného odškodnění nebo finančního vyrovnání v případě potřeby řešení střetu zájmů s těžebními organizacemi. Vláda preferuje řešení především formou vzájemné dohody.

Jedním z argumentů pro zrušení možnosti vyvlastnění nemovitostí za účelem rozšíření těžby uhlí je také to, že institutu vyvlastnění nebylo za posledních 20 let využito a ani těžební společnosti neprojevily zájem o jeho případné využití v budoucnu.

Zrušení možnosti vyvlastnění kvůli uhlí vyplývá z koaliční smlouvy. Další změny horní zákon ještě čekají. „Následovat by měla velká novela horního zákona, která celý proces vyvlastňování upraví novým způsobem“ dodala vicepremiérka Karolína Peake.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.