Šlégr: Paní Vaňhová se dopustila hned několika faulů na fakta

17.10.2011 18:18

Reakce poslance Jiřího Šlégra na výhrady ústecké hejtmanky Jany Vaňhové k Jiřímu Paroubkovi

Šlégr: Paní Vaňhová se dopustila hned několika faulů na fakta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Šlégr

Vážená paní hejtmanko,

 

v jednom z Vašich textů, kde se ohrazujete proti kritice kroků vedení Ústeckého kraje ze strany poslance a bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, obhajujete mimo jiné Fond hejtmanky. Bohužel, tato Vaše obhajoba mne po prostudování dostupných informací o čistotě Vašich úmyslů příliš nepřesvědčila. Tvrdíte zároveň, že Jiří Paroubek nemá k Ústeckému kraji žádný vztah, což si nemyslím, protože se tamní politice a práci pro občany věnuje již více než pět let. Rozhodl jsem se nicméně, že zareaguji, neboť mou sounáležitost s naším krajem vyvrátit nelze a Jiřího Paroubka v jeho kritice podporuji.

Při své obhajobě fungování Fondu hejtmanky jste se podle mého názoru dopustila hned několika faulů na fakta. Pečlivě jsem si pročetl nedávná vyjádření Jiřího Paroubka. Nikdy nezpochybňoval existenci a smysl Fondu hejtmanky, nýbrž způsob rozdělování peněz z něj. V tom je poměrně zásadní rozdíl.

Pokud se podíváme na příjemce dotací, v celé řadě případů lze najít poměrně zajímavé náhody. Jak například nedávno uvedla Česká televize, zatímco historický fotbalový klub v Lounech dostal jednu dotaci (druhé už vyhověno nebylo) ve výši 30 tisíc korun, fotbalový klub Baník Souš v Mostě získal dotace dvě, a to dohromady výši necelých 11 milionů korun. Připomínám, že ve vedení Baníku Souš sedí Váš náměstek Pavel Kouda, který při hlasování na zastupitelstvu kraje podle vlastních slov zapomněl, o čem se hlasuje, a tak pro „přiklepnutí" této dotace zvedl ruku. Nevím jak Vy, ale podle mého názoru je to evidentní střet zájmů. A to je jen jeden z mnoha příkladů.

Jako bývalý vrcholový sportovec a současný poslanec, který se věnuje problematice podpory sportu, se s Vámi nemusím přít o to, zda je lepší, aby naše děti běhaly bezprizorně po ulici anebo se věnovaly sportu. Odpověď snad známe oba. Věci, které jsem si však z veřejných zdrojů mohl dohledat ohledně Fondu hejtmanky, a Vy ani Vaši blízcí spolupracovníci jste je evidentně nebyli schopni věrohodně vysvětlit, považuji za faul na občany Ústeckého kraje, ale vlastně i na těžařské společnosti, které fond, jistě v dobré víře, spolufinancují, neboť se významně podílejí na ekologické zátěži Ústeckého kraje. Není to Jiří Paroubek, kdo by si bral za rukojmí občany Ústeckého kraje, ale jste to Vy a Vaši spolupracovníci, kteří formou velmi spekulativních dotací můžete přispět k tomu, že těžařské společnosti naleznou jinou cestu zlepšování života v našem kraji, tentokráte už ale bez dohledu státu, respektive kraje.

Jedním z důvodů, proč jsem odešel ze sociální demokracie, je i takové chování, které není schopno či ochotno řešit ani vedení kraje, ani vedení strany.

Vyzvala jste Jiřího Paroubka, aby se podíval na internetové stránky kraje. Učinil jsem tak také. Ve svém vyjádření mimo jiné tvrdíte, že pokud chce kdokoliv zjistit, jak je s finančními prostředky z Fondu hejtmanky nakládáno, „veškeré podklady jsou k dispozici na webu kraje". Opak je však pravdou. Jednou z mála konkrétních dohledatelných statistik je prostá tabulka, která uvádí počty podaných žádostí, počty žádostí, kterým bylo vyhověno, a jejich celkový roční finanční objem. To vskutku není příliš konkrétní.

Vždycky jsem byl zvyklý na to, že za faul se bez řečí odchází na trestnou lavici. Takový trest slouží k tomu, aby si hráč uvědomil vlastní chybu. Zároveň ale oslabuje tým, za který hráč hraje. Vy, paní hejtmanko, hrajete za občany Ústeckého kraje. Nediskutujte s rozhodčím, poučte se a věrohodně vysvětlete dotace z Fondu hejtmanky tak, aby nebylo pochyb o možném střetu zájmů a účelovosti některých dotací.

Jiří Šlégr, poslanec zvolený v Ústeckém kraji

 

Více:
Šlégr: Hájím program, za který jsem byl zvolen. Mandát skládat nemíním

 

##PROFIL 2018##

 


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…