Sobotka (ČSSD): Nebezpečná vládní privatizace penzí

13.09.2011 17:15

Musím jednoznačně odmítnout hazardní experiment vlády Petra Nečase s důchody.

Sobotka (ČSSD): Nebezpečná vládní privatizace penzí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Penzijní reforma, tak jak ji prosazuje kabinet, je nejen nespravedlivá, ale především z pohledu státu rezignuje na budoucí zajištění důchodů pro naprostou většinu ekonomicky aktivních obyvatel naší země.

Návrh, který koalice protlačila Poslaneckou sněmovnou, není ve skutečnosti žádnou komplexní důchodovou reformou. Jedná se o skrytou privatizaci části státního průběžného důchodového systému a vytvoření sporného spořicího produktu pro úzkou skupinu vysokopříjmových občanů. Místo reformy tak přichází jen nová podnikatelská příležitost pro majitele soukromých penzijních fondů.

Průběžný státní důchodový systém je nyní v deficitu kolem 30 miliard korun ročně. Místo snahy o jeho stabilizaci na příjmové straně navrhuje koalice lék v podobě masivního puštění žilou. Vláda rozpočtové odpovědnosti tak ve skutečnosti velmi nezodpovědně důchodový systém destabilizuje. Sebere z něj ročně dalších 20 miliard korun, které pošle na několik desítek let do černé díry finančních trhů. Víra v to, že se tyto prostředky za třicet čtyřicet let zázračně rozmnoží, se podobá víře hráče rulety, který vsadil poslední peníze na „šťastnou" třináctku a žije ve slepé naději, že padne.

Jsem přesvědčený o tom, že s penzemi nelze hrát ruletu. Zejména ne ve světě globalizovaného kapitalismu, kde krize během několika hodin mění „zaručené" investiční příležitosti ve virtuální bubliny bez jakékoliv hodnoty. Zkuste pak za 40 let reklamovat znehodnocení svých úspor u architektů privatizace důchodů Nečase a Kalouska.

Nesmyslnost penzijní reformy kritizuje nejen opozice a odboráři, ale i ekonomičtí odborníci vládního NERV. Právě oni poukazují na skutečnost, že takto pojatý důchodový systém je výhodný pouze pro úzkou skupinu lidí, kteří vydělávají více než 40 tisíc korun měsíčně. To je deset procent těch nejbohatších. Ke všem ostatním, těm, kdo pobírají průměrnou či podprůměrnou mzdu, se vláda obrátila zády.

Navíc jim z rodinného rozpočtu sebere další peníze ve formě zvýšení DPH, které má reformní náklady kompenzovat. Paradoxně tak naprostá většina obyvatel zaplatí vyšší penze těm, kteří to nejméně potřebují. Vláda se opět chová jako onen pověstný Jánošík naruby. Zdraží středním vrstvám a nízkopříjmovým skupinám potraviny, léky, dopravu a bydlení, aby mohla přilepšit k důchodu těm, kdo pobírají dvojnásobek či trojnásobek průměrné mzdy.

ČSSD se na této penzijní privatizaci nijak nepodílela a hlasuje proti. Vláda s námi nebyla schopna ani ochotna dosáhnout žádného kompromisu. Pokud v příštích volbách získáme takovou důvěru občanů, abychom mohli měnit zákony, tak jedním z prvních úkolů bude tuto tzv. reformu upravit.
Změníme ji směrem k větší spravedlnosti, směrem k větší rozpočtové stabilitě průběžného systému, směrem ke zrušení či alespoň oslabení druhého pilíře.

Klíčovým cílem důchodové reformy musí být zajištění dostatku prostředků pro klidný a důstojný život všech důchodců - současných i budoucích. Chceme zachovat průběžný penzijní systém, tak jak jej známe dnes, a dle demografických ukazatelů jej postupně parametricky upravovat. Schodkům na důchodovém účtu je možné zabránit lepším výběrem daní, podporou ekonomického růstu, aktivní podporou rodin s dětmi.

Pro ČSSD je důležité dosáhnout toho, aby byl důchodový systém veřejností vnímán jako spravedlivý. Bez ohledu na věk, pohlaví či sociální a ekonomické postavení. To vše za nezbytného předpokladu jeho dlouhodobé udržitelnosti a bezpečnosti. Právě takovou podobu penzijní reformy občané republiky potřebují.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Více:
Pěst odboráře Dufka: Bude horko. Za ty reformy vládě ukážeme

##PROFIL 252##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…