Zimola (ČSSD): Sociálnědemokratickým senátorům není kvalita ovzduší lhostejná

18.03.2012 18:30

Oceňuji iniciativu senátního výboru pro životní prostředí, který představil rozumné kompromisní řešení, které přistupuje k poplatkům racionálně, jak ve výši sazeb, tak i v rozložení jejich navyšování do jednotlivých let.

Zimola (ČSSD): Sociálnědemokratickým senátorům není kvalita ovzduší lhostejná
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Znečišťování ovzduší a vypouštění emisí je velkým problémem životního prostředí. Proto jsem velmi rád, že senátoři při svém hlasování „napravili“ nepochopitelné a z mnoha stran kritizované rozhodnutí sněmovny, která zrušila poplatky za znečišťování ovzduší škodlivými látkami. Doufám, že dolní komora při dalším schvalování tohoto zákona bude respektovat většinový postoj Senátu a poplatky budou zachovány.

Oceňuji iniciativu senátního výboru pro životní prostředí, který představil rozumné kompromisní řešení, které přistupuje k poplatkům racionálně, jak ve výši sazeb, tak i v rozložení jejich navyšování do jednotlivých let. Domnívám se, že takto pozměněný návrh zákona, který zároveň zahrnuje úlevy pro podniky, které budou investovat do modernizace svých provozů a využívat nejlepší dostupné technologie (BAT), je přijatelnou podobou i pro dotčené firmy.

Motivační funkce poplatků je představiteli průmyslového odvětví často desinterpretována, když je užíváno přehnaných výrazů jako „snižování konkurenceschopnosti“ či „likvidační následky“. Cílem poplatků není z průmyslu odčerpávat finance, ale přimět podniky k přechodu na ekologičtější provoz, který bude více ohleduplný jak k životnímu prostředí, tak k lidskému zdraví.

Samozřejmě si uvědomuji, že průmysl není jediným zdrojem znečištění ovzduší a velký podíl na současném neuspokojivém stavu má i hustá doprava a vytápění domácností, ale roli průmyslu v celkovém objemu škodlivin není možné zlehčovat. Pravidla regulace vypouštění emisí a poplatky za nedodržování stanovených limitů jsou proto nutné.

Apeluji nyní na poslance, kteří budou znovu posuzovat tento velmi důležitý zákon, aby opětovně nepodlehli silné průmyslové lobby a upřednostnili při svém rozhodování ochranu životního prostředí a čistý vzduch pro obyvatele naší republiky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…