Docent Prorok: Letos bude hůř. Dobře už bylo

03.01.2013 8:04

ROZHOVOR Rok 2012 je už za námi a ParlamentníListy.cz požádaly známého politologa, docenta na VŠE Vladimíra Proroka, aby zhodnotil rok minulý a podělil se o svou vizi pro rok 2013. Prý dobře už bylo a vláda se také zrovna nevytáhla. V rámci jemu vlastního optimismu proto docent Prorok připouští, že předčasné volby možná přece jenom budou.

Docent Prorok: Letos bude hůř. Dobře už bylo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ohňostroj

Anketa

Rok 2013 bude pro naši zemi...

hlasovalo: 2634 lidí

Jaká je vaše vize do budoucna pro tuto zemi?

Řekněme, že dobře už bylo a bude hůř. Minimálně ten příští rok.

Co vás k takové prognóze vede?

Tak mezinárodní ekonomická situace není zrovna utěšená. Názory se sice různí, ale vypadá to, že z ekonomické krize se hned tak nedostaneme. Ostatně i většina politiků mluví o tom, že to bude trvat delší období.

Podle některých to půjde na chvíli trochu nahoru, ale pak na delší dobu dolů. Já bych to spíše viděl na to, že to půjde rovnou dolů. Snižuje se koupěschopnost obyvatel, což znamená omezování výroby.

Další otázkou je, jak se bude dostávat z problémů Řecko a země z jižního pásu Evropy. Velmi důležitým momentem je také otázka Ameriky a těch bublin, které tam jsou. To se může i promítat do České republiky, která má navíc vlastní problémy s touto vládou.

Problémy s vládou. Jak je vnímáte?

Tak ta vláda už nemá takřka žádnou podporu, což je problém sám o sobě.

Myslíte, že se udrží?

Tak to je spíš otázka na věšteckou kouli (směje se). Jisté je, že všichni ti, kdo jsou u moci, tam budou chtít zůstat. Protože pro některé to znamená konec vládnutí a pro některé dokonce definitivní konec ve vrcholné politice.

Navíc u řady z nich nejde ani tak o politiku, jako o osobní zájmy. Zejména pokud jde o poslance a lidi na ně navázané. Není přece tajemstvím, že si nabrali hypotéky, takže by to pro ně bylo takřka likvidační. Nicméně kdyby došlo k tomu vnějšímu zhoršení, tak by to ta vláda nemusela ustát. Nikdo z nich už v podstatě nemá kredit, podle veřejného mínění.

Záleží také na tom, jestli národ této země začne hlasitě vyjadřovat svou nevoli. Nebo jestli bude čekat až do dalších řádných voleb. Chci být optimista, takže bych řekl, že nevydrží.

V případě předčasných voleb - jakou šanci má nová vláda napravit tu ekonomiku?

Tak některé věci by se napravit daly. Jsou tu vlastně dvě možnosti. Buď ta nová vláda začne problémy řešit a bude skutečně hledat ta řešení, ale stejně bude omezena mezinárodní situací, jak už jsme o ní mluvili. Mluví se o propadu a jedni tvrdí, že k němu dojde, jiní že ne. Když ale k němu dojde, tak je otázka, jestli to dokáže vláda kompenzovat trhem ruským, kazachstánským, zkrátka tím Východem.

Druhá možnost je, zda nová vláda, v případě že to bude sociální demokracie, bude schopna přebudování, protože ČSSD se na řadě věcí podílela i teď, zejména na krajské úrovni. Jde o to, jaké se ustálí koalice. Budou mít zájem to dotáhnout do konce, nebo to zastaví? Například v Severních Čechách vládla přece koalice ODS – ČSSD.

Pro směr vládnutí ale bude asi spíše rozhodná vládní a parlamentní rovina...

V tomto rozměru podle mne nějaký krátkodobý efekt nejspíš bude, ale je třeba mít pořad na zřeteli, že jsme proexportní ekonomika, takže jsme závislí na mezinárodní situaci. A ta, podle mne, hned tak lepší nebude.

A jak byste celkové zhodnotil rok minulý?

Inu, nechci říct, že to byl jen rok nenaplněných očekávání, i když většina lidí to tak musela vnímat. Přesto je třeba říct, že většina věcí, které tu byly nastolené, nebyly vyřešené. Pokud jde o korupci, tak když řeknu, že vláda skončila v polovině, tak jsem velký optimista. Otázka orientace ekonomiky také nebyla vyřešena. Inovace rovněž nebyly nastartované. Takže mnoho slov, ale skutky buď vůbec žádné, nebo velmi nedůsledné.

Navíc, ty tanečky kolem obrany…

No to už mi připadá téměř jako v Rusku, i když tam je to ještě divočejší. Tam sundali ministra obrany, a teď je otázka, jestli ho budou soudit, protože je to klanová hierarchie a jde tam o miliardy. Jejich armáda se kvůli klanovému systému dostala na hranici obranyschopnosti.

Na tento klanový systém ale narážíme i u nás. Vrcholní politici proto nemohou do korupce jít nijak razantně, protože jsou tam závazky vůči vlastním lidem. Navíc jsou za nimi i jisté ekonomické struktury, které kdyby odešly, tak tito vrcholní politici končí taky.

Jsou ty struktury pouze o domácí půdě, nebo se může jednat o zahraniční vazby? Konkrétně v případě takzvaných církevních restitucí se mluví o Vatikánu…

Pokud jde o církevní restituce, tak tam skutečně mohou být zájmy Vatikánu, tam je to hodně pravděpodobné, ale pokud jde o ekonomiku, tak jestli tam bude pravice nebo sociální demokracie, je  v podstatě už dneska jedno.

Myslíte, že hrozí prolomení Benešových dekretů?

Tak v první fázi bych to neviděl, ale nazval bych to spíše plíživým pokusem. Přes některé ty „restituční“ případy k tomu nakonec může dojít. A může to být záměrem někoho, nebo jen blbostí někoho, že si ani neuvědomí, co tím otevírá, a malér je hotov. A následně odlišit záměr a nevědomost je vždycky velký problém.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…